6 C
Bijelo Polje
sreda, 20 oktobra, 2021
Home Sjever Bijelo Polje Opština značajno smanjuje administrativne takse

Opština značajno smanjuje administrativne takse

344
0

Opština značajno smanjuje administrativne takse

Mladi bračni parovi, koji odluče da svoj brak zaključe u prostorijama Opštine tokom radnog vremena u buduće neće plaćati taksu. Ovo je samo jedna od novina predviđena Nacrtom Odluke o lokalnim administrativnim taksama, koju je lokalna uprava na prijedlog predsjednika Opštine poslala na javnu raspravu. U nacrtu je predviđeno smanjenje ili ukidanje još oko 40 dosadašnjih taksi.

‘’Smatrali smo da je bilo neophodno razmotriti mogućnost ukidanja pojedinih administrativnih taksi, kao i smanjenja njihovog broja objedinjavanjem, uz napomenu da se predloženom odlukom ne predviđa povećanje administrativnih taksi ni po jednom osnovu. Isključivo se radi o ukidanju i smanjivanju administrativnih taksi”, rekao je predsjednik Opštine, obrazlažući svoj prijedlog i nastavio: ‘’Moderna lokalna uprava mora da ide u susret građanima i privredi. Sve ono što želimo ovim izmjenama, je da olakšamo građanima i privredi, a posebno smo zainteresovani da pomognemo preduzetnike i poljoprivredne proizvođače, bez obzira na negativne efekte koji će se odnositi na budžet Opštine”, zaključio je predsjednik Opštine Petar Smolović.

Iz Sekretarijata za finansije Opštine Bijelo Polje, kažu da se najvažnije smanjenje administrativnih taksi odnosi na oblasti – urbanizma, komunalnih djelatnosti, saobraćaja, preduzetništva, poljoprivrede i opšte uprave. Većina taksi koje se odnose na poljoprivredu je ukinuto, kod preduzetništva je došlo do ukidanja određenih taksi, a najznačajnije smanjenje se odnosi na dobijanje rješenja za obavljanje djelatnosti koje će sada biti 20 eura, umjesto dosadašnjih 70 eura, koliko je iznosila taksa po važećoj odluci. Iz oblasti opšte uprave novina je da će u toku radnog vremena vjenčanje biti besplatno u službenim prostorijama, dok će takse za sklapanje braka van radnog vremena i van prostorija biti umanjene sa 150 eura na 60 eura.
I ovom Odlukom lokalna uprava pokazuje da pored stvaranja povoljnog privrednog ambijenta, želi da svaki administrativni postupak učini jeftinijim i jednostavnijim za svoje građane.

Nacrt Odluke kao i poziv za javnu raspravu možete pogledati u obavještenju

Javna rasprava povodom Nacrta Odluke o lokalnim administrativnim taksama

 

Free WordPress Themes, Free Android Games