Porodica, kolege i prijatelji oprostili su se danas od glumca Nebojše Glogovca na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), završenoj petnaestominutnim aplauzom.

 
Tamara Vučković (Foto: Beta)

Nebojša Glogovac je umro u petak, 9. februara u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, poslije kratke i teške bolesti, u četrdeset devetoj godini. Biće danas sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija je počele emitovanjem Glogovčevog monologa iz predstave “Hamlet”, nakon čega je direktorka JDP, Tamara Vučković Manojlović kazala da je proteklih dana u JDP stiglo mnogo telegrama saučešća iz zemlje i regiona u kojima je pominjan talenat, jedinstvenost i dobrota Nebojše Glogovca.

“Bio je veliki, svi smo to oduvijek znali. Slijedio je svoj talenat… Prezirao je patetiku i lažne emocije. Slijedio je svoj osjećaj za dobro i svoja uvjerenja od kojih nikada nije odustajao”, kazala je ona i kroz suze dodala da je bila radost i privilegija biti prijatelj Nebojše Glogovca.

Porodica Glogovca (Foto: Beta)

Reditelj Dejan Mijač je govorio o glumčevim počecima i sazrijevanju, u govoru je rekao da je Glogovac “svaki put bio nov, čudan, neponovljiv, snažan i drag svima. On je imao šta da kaže…”.

Uz slike na velikom platnu iz pozorišnih predstava u kojima Glogovac igrao, glumac Marko Janketić je pročitao pismo režisera Slobodana Unkovskog, koji je istakao da je Glogovac “u svemu što je igrao ostavio ogroman i dubok trag”.

“Glogovčev odlazak je pomjerio zgradu JDP-a…napukla je teatarska mapa regiona, potresla se fimska industrija, Pulska Arena se nakrivila…”, naveo je u pismu Unkovski i završio sa: “Nijesmo stigli ni da ti mahnemo, dragi Nebojša”.

Po emitovanju scene iz filma “Klopka”, reditelj Srdan Golubović je rekao da je uvijek bio “zadivljen i opčinjen talentom” Glogovca.

“Nikad nije bilo potrebno ponavljati scene, nikad. Glogovac je za mene bio najveći glumac na svijetu”, kazao je Golubović.Foto: Beta

Video-poruku poodom smrti glumca je uputio reditelj Aleksandar Popovski, a govorio je i Vojin Ćetković, kolega i kum Nebojše Glogovca.

Na komemoraciji je emitovan i snimak scene iz predstave “Hadersfild”, a potom se uz suze od Glogovca oprostio glumac Goran Šušljik rekavši da se “spušta zavesa i ide aplauz za vječnost”.

U ime glumaca iz klase, od Glogovca se oprostila Nataša Ninković rekavši: “Pokazao si nam kako se izgara za istinom, kako se uvijek ide do kraja, kako se prezire laž… kako se može biti čuvar tradicije, a gladan za modernim, novim… kako se može biti svoj… Putuj vojvodo naš i sa anđelima budi”.

Foto: Beta

Tokom komemoracije su prikazani i odlomci iz predstava “Barbelo, o psima i deci”, “Bure barut”, “Metamorfoze”, “Šine”, i iz filma “Ubistvo s predumišljajem”.

Na kraju komemoracije kojoj je prisutvovaio ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, na binu je izašao cijeli anasmbl JDP-a, i svi su, okrenuti ka fotografiji Nebojše Glogovca, aplaudirali uz pjesmu Gabi Novak “Pamtim samo sretne dane”.

Pridružila se cijela sala uz ovacije i aplauz od 15 minuta.

Izvor: RTCG