Oprez zmije su izašle iz svojih skloništa, a pošto je zima bila duga, sada su, pogotovo otrovnice izuzetno opasne. Fotografija sa puta prema Kamberovića dolu koji smo napravili dovoljno sama od sebe poziva na oprez. Gmizavac od skoro metar brzinom munje, prešao je asfaltnu površinu, otišao u travu i sklonio se u obližnji žbun. Da li se radi o otrovnci ili ne, ne znamo.

 

Inače april i maj su mjeseci kad zmije izlaze iz svojih skloništa i kreću u potragu za hranom, a savjet za sve koji ovih dana imaju nameru da budu u prirodi jeste da nikako ne idu bez adekvatne obuće, a po mogućnosti i štapa kao prvog stepena zaštite jer zmije sada imaju najjači nivo otrova! Zmija trenutno ima najviše u kamenim i napuštenim mjestima.

Bilozi se na slažu o tačnoj vrsti zmija koje postoje na našim prostorima, ali pominje se 10 otrovnih vrsta zmija. Međutim svi se slažu a da je njihov otrov najkoncentrisaniji upravo u proljeće kad krenu da izlaze jer su cijelu zimu gladovale. Količina otrova nema isto dejstvo na svakoga jer to zavisi od veličine i težine osobe, a od ujeda zmije najugroženija su djeca.

Nakon ujedna ne treba paničiti

Ukoliko dođe do ujeda zmije, prema rečima biologa, ne treba paničiti, već potražiti pomoć ljekara. Bez prijeke potrebe, nikako ne treba paničiti i posezati za samostalnim rješenjima. Poslije ujeda zmije čovjek ima oko četiri sata da otrov svojim djelovanjem izazove trajna oštećenja u organizmu tako da je to više nego dovoljno da osoba potraži pomoć u ljekarskoj ordinaciji. Treba izbjegavati samostalna liječenja i sopstvena rješenja jer time može da se izazove mnogo veća šteta nego korist pa je bolje prepustiti ovaj slučaj stručnom licu, odnosno ljekaru, koji najbolje zna kako da odreaguje jer sve naše otrovnice pokrivene su istim protivotrovom.

 

Izvor: PvPortal