Na računu Fondacije “Budi human” nalazi se 158.803 eura, koji su tokom akcije “Teleton” uplatile društveno odgovorne kompanije, dok preostalih 208.000 eura, prokupljenih od poziva i sms-ova, još uvijek nije uplaćeno na račun Fondacije, saopšteno je iz te organizacije.

“Ni jedan mobilni operater do sada, međutim, nije uplatio sredstva na račun Fondacije. Podjsećamo da su se operateri obavezali da će novac Fondaciji uplatiliti najkasnije 50 dana od datuma obračuna. Taj rok potreban je da bi operateri naplatili novac od sms-ova i poziva od korsnika koji su ih slali ili pozivali humanitarni broj. Fondacija je u stalnom kontaktu sa operaterima koji su saopštili da je naplata sredstva prikupljenih preko donatorkih linija u finalnoj fazi i da će do kraja mjeseca novac biti uplaćen na račun Fondacije od strane mobilnih operatera. Kako novac bude uplaćivan javnost će odmah biti obavještavana”, istakli su iz Fondacije “Budi human”.

Kako su naglasili, sa njihovog računa do sada nije isplaćivan novac jer nije bilo zahtjeva.

“Podjećamo da sredstva prikupljena na Teletonu, mogu biti korišćena isključivo za liječenje djece oboljele od karcinoma kojoj je potrebno da se liječe u inostranstvu, a Fond zdravstva iz bilo kog razloga ne pokriva troškove liječenja. Informaciju o stanju na računu, uplatama i isplata javnost može da dobije u svakom trenutku i Fondacija u vezi sa tim stoji na raspolaganju svima. U narednih desetak dana očekujemo finalizaciju portala Fondacije Budi human koji će se nalaziti na adresi www.budihuman.me. Fondacija će, kad portal bude aktivan, detaljno obavijestiti javnost o njegovim mogućnostima kao i online provjeri transparentnosti”, objasnili su iz Fondacije.