Crna Gora mora intezivno raditi na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i uklanjanju biznis barijera, kako bi njeni iseljenici mogli svoj kapital ulagati u matičnu državu, poručeno je sa okruglog stola održanog u Baru.

Okrugli sto na temu Investicioni potencijali i biznis zone Crne Gore organizovan je u saradnji Uprave za dijasporu i Opštine Bar, u okviru manifestacije Dani dijaspore-iseljenika.

Kako je saopšteno, na uokuglom stolu učestvovali su predstavnici ministarstava ekonomije i održivog razvoja i turizma, Investiciono razvojnog fonda, Agencije za promociju stranih investicija, Privredne komore, Nacionalne turističke organizacije, Udruženja privrednika Bara, Opštine i dijaspore.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, poželio je uspješan rad današnje panel diskusije na, kako je kazao, jednu važnu temu kao što je iskorišćavanje i valorizacija potencijala Crne Gore.

„Moramo intezivno raditi na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i uklanjanju biznis barijera, kako bi naši iseljenici mogli svoj kapital ulagati u matičnu državu, i kako bi je mogli, širom svijeta promovisati kao važnu investicionu destinaciju“, istakao je Raičević.

Kako je kazao, Opština Bar je prethodnih godina uložila značajne napore da na lokalnom nivou unaprijedi poslovni ambijent, prvenstveno kroz formiranje sekretarijata za razvoj i za privredu.

„Ali i kroz jačanje saradnje sa udruženjima privrednika i iseljenika širom svijeta, a sve u cilju stvaranja novog proizvoda i otvaranje novih radnih mjesta“, dodao je Raičević.

Prema njegovim riječima, morska i jezerska obala, kao specifikum Bara, samo je jedna od mogućnosti koje daju šansu razvoju turizma kroz izgradnju turističkih kapaciteta visoke kategorije.

„Ne smijemo zaboraviti ni mogućnost ulaganja u sektor poljoprivrede, ali i energetike kroz valorizaciju obnovljivih izvora energije, o čemu svjedoči i primjer uspješne investicije izgradnje vjetroelektrana na Možuri, vrijednosti oko 100 miliona EUR“, kazao je Raičević.

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, rekao je da je investiranje u maticu najveći nivo patriotizma.

„Ali, osim emotivne vezanosti, svjesni smo da mora postojati interes za ulaganje i započinjanje biznisa, i svakodnevno radimo na prilagođavanju tržišnih uslova i kreiranju povoljnog ambijenta“, kazao je Mitrović.

Predstavnici dijaspore su, kako je saopšteno iz Opštine Bar, predstavili načine kreiranja povoljnog ambijenta za investicije i dali značajne preporuke za investitore.

Podsjetimo, Uprava za dijasporu, u saradnji sa Opštinom Bar, organizuje večeras manifestaciju “Dani dijaspore-Iseljenika“, na kojoj će predsjednik Milo Đukanović uručiti nagrade istaknutim iseljenicima i organizacijama dijaspore.

izvor: Mina