U JAPANU

Olimpijske medalje prave od recikliranog e-otpada

Organizacioni odbor Tokija za Olimpijske igre 2020. godine uspjeće u svojoj namjeri da medalje sportista kreira od recikliranog materijala.

Stanovnici iz svih djelova Japana proteklih mjeseci donirali gotovo 48.000 tona elektronskog otpada iz kojeg je izvučeno zalto srebro i bronza za buduće medalje, (Foto: pixabay)

Iz odbora je saopšteno da je javnost u Japanu u velikoj mjeri podržala njegovu akciju da se medalje naprave od odbačene elektronike.

Tako su stanovnici iz svih djelova Japana proteklih mjeseci donirali gotovo 48.000 tona elektronskog otpada – starih mobilnih telefona, kompjutera, laptopa, tableta.

U gotovo svim većim japanskim gradovima bile su postavljene stanice za prikupljanje e-otpada.

Olimpijski odbor uspio je da prikupi 2.700 kilograma bronze u junu prošle godine, a do sada je prikupljeno i više od 30 kilograma zlata, kao i 4.100 kilograma srebra.

Iako još nijesu prikupili ciljane količine zlata i srebra, s obzirom na to da sav elektronski otpad koji je prikupljan još nije stigao do njih, odbor iz Tokija kaže da će imati dovoljno materijala za postizanje cilja.

Program prikupljanja e-otpada će trajati do 31. marta, a olimpijske i paraolimpijske medalje će biti predstavljene ovog ljeta, prenio je portal Klix.ba.

Olimpijske igre biće održane u japanskom glavnom gradu Tokiju od 25. jula do 9. avgusta 2020. godine. To će biti drugo izdanje Olimpijskih igara održano u Tokiju, nakon onog iz 1964. godine.

Izvor: Klix.ba