Dokazni postupak u suđenju za pokušaj terorizma tokom izbora 2016. godine okončan je danas, a iznošenje završnih riječi počeće 13. marta.

Predsjednica sudskog vijeća u ovom slučaju, Suzana Mugoša, saopštila je da vijeće smatra da je „činjenično stanje dovoljno rasvijetljeno i zrelo za presuđenje“.

Sud je na današnjem ročištu odbio predlog odbrane da se kao svjedok sasluša premijer Duško Marković, budući da je svjedok, bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt – koji je u svom iskazu pomenuo Markovića – bio pozvan na okolnosti provjere svjedočenja Ticijana Masua.

Dalje provjeravanje ove činjenice – o prosljeđivanju informacije – vodilo bi odugovlačenju postupka i ne bi pomoglo sudu za presuđenje“, navela je sutkinja Mugoša.

Odbijen je takođe i predlog da se sasluša mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, budući da, kako je rekla sutkinja Mugoša, okolnosti na koje je predložen nisu od uticaja na donošenje pravilne i zakonite odluke, niti od uticaja na presuđenje, pa bi, kaže ona, njegovo saslušanje vodilo nepotrebnom odugovlačenju postupka.

Današnjem ročištu prisustvovali su optuženi lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, koje je sud upoznao s tokom glavnog pretresa, jer su bili udaljeni iz sudnice do kraja dokaznog postupka.

Iznošenje završenih riječi počeće u srijedu, 13. marta, u 12 časova.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DFAndrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan MaksićMilan DušićSrboljub ĐorđevićBranka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

izvor: Portal Analitika