Oko 600 uhapšenih na protestima u Moskvi

Moskovska policija privela je oko 600 učesnika protesta u centru grada, saopštila je nevladina organizacija OVD-Info, specijalizovana za praćenje hapšenja.

Među uhapšenima je i šest novinara.

Policija je neposredno pred proteste privela i poznatu opozicionu aktivistkinju Ljubovu Sobol.

Sobol, koja štrajkuje glađu, je pozvala ljude da dođu na proteste. Privedena je dok je bila u taksiju, pokušavajući da dođe na proteste.

Uprkos nasilju prethodne subote i zabrani okupljanja, još jedan protest u Moskvi počeo je nešto poslije 13 časova zbog nezadovoljstva odlukom izborne komisije koja je onemogućila opozicionim političarima da se kandiduju na lokalnim izborima u prijestonici Ruske Federacije.

Policija je pred proteste rasporedila veliki broj snaga u centralnoj zoni grada, podigla velike metalne barikade u nekim djelovima, uključujući i ulicu Tverskaja, gdje su se prošle nedjelje sukobili sa demonstrantima.

Na prethodno održanim demonstracijama 27. jula, uhapšeno je više od hiljadu ljudi, a održane su uprkos upozorenju moskovskih vlasti da organizatori nemaju dozvolu za održavanje protesta.

Ruska policija je oštro reagovala protiv demonstranata u centru Moskve prošle subote, a neki demonstranti su pretučeni tokom sukoba sa policijom.

Reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) prenijeli su da su na početku policijske akcije neki demonstranti pjevali rusku himnu, dok su drugi skandirali: “Nenaoružani smo”, “Pošteni izbori”, “Rusija će biti slobodna”. Parole protesta bile su i “Rusija bez Putina” i “Putinova ostavka”.

Nekoliko opozicionih aktivista koji su željeli da učestvuju na izborima za moskovsku skupštinu uhapšeno je prije protesta na različitim lokacijama u gradu. Među onima koji su bili u pritvoru su opozicionari i potencijalni kandidati – uključujući Ivana Ždanova, Ilju Iašina i Dmitrija Gudkova, prenijeli su repoteri RSE.

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen je 24. jula i osuđen na 30 dana zatvora zbog pozivanja na neodobreni skup u Moskvi.

Odluka izbornih vlasti da zabrani nekim opozicionim kandidatima da se kandiduju donijeta je zbog navodno nedovoljnog broja prikupljenih potpisa. Izbori za moskovsku skupštinu raspisani su za 8. septembar, odbornici skupštine biraju se na pet godina, a skupština je sada pod kontrolom vladajuće Jedinstvene Rusije.

Nakon demonstracija u subotu, Rusija je pokrenula istragu, a najavljeno je da će biti podignute tri krivične prijave za nasilje nad policijom i drugim zvaničnicima na protestu.

Evropska unija (EU) osudila je hapšenja „i nesrazmjernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata“ tokom prošlonedjeljnih protesta u Moskvi, navedeno je u saopštenju pres službe EU.

Protesti zbog odbijanja kandidature opozicionih političara na lokalnim izborima u Moskvi traju od polovine jula. Na jednom od većih protesta 20. jula prisustvovalo je više od 10.000 ljudi.

Izvor: RSE