Privatizovana većina nekadašnjih zemljoradničkih zadruga na prostoru opštine Pljevalja, u ruke privatnika otišla i ona u Bobovu

Koliko je tačno zemljišta pod šumom, to ne znam, ali je sasvim sigurno da su određene površine koje su u vlasništvu ove zadruge, a nalaze se na planini Lisac, pokrivene izuzetno kvalitetnom šumom – tvrdi Bajo Jelovac, predsjednik MZ Bobovo

U vlasništvu MZ Bobovo i šuma
na prostoru planine Lisac

PLjEVLjA – Ubjedljiva većina nekadašnjih zemljoradničkih zadruga na prostoru opštine Pljevlja je privatizovana, odnosno prodata, najčešće po mizernim cijenama. To se najbolje vidi po primjeru prodaje Zemljoradničke zadruge Bobovo, gdje je metar kvadratni zemljišta prodat po cijeni od 15 centi. Sva imovina ove, nekada uspješne zemljoradničke zadruge od oko 130 hektara prodata je za 196 hiljada eura. Stečajni upravnik nekadašnje Zemljoradničke zadruge Bobovo Milovan Ćulafić kažeda je zakonska procedura u potpunosti ispoštovana.

– Imovina zadruge je prodata prije tri godine. Oko 130 hektara zemljišta prodato je za 196 hiljada eura – potvrdio je Đulafić u izjavi za „Dan”.

Međutim, u Bobovu, tamošnji žitelji ne znaju da je izvršena prodaja njihove zemljoradničke zadruge. Kažu da se situacija na terenu nije promijenila, jer zemljište zadruge i dalje niko ne obrađuje.

– Što se tiče prodaje imovine Zemljoradničke zadruge Bobovo, to od nas niko ne zna. Poznato mi je da nekadašnji radnici zadruge nijesu dobili nikakvu otpremninu i da su po sticanju uslova neki od njih otišli u penziju i danas primaju najniži iznos penzije – kaže za „Dan” predsjednik MZ Bobovo, Bajo Jelovac.

On pojašnjava da je ova zadruga imala objekat u selu Jelov Panj, u kome su se nekada nalazile prodavnica i otkupna stanica. Raspolagala je obradivim zemljištom, ali i zemljištem pod izuzetno kvalitetnim šumama.

– Koliko je tačno zemljišta pod šumom to ne znam, ali je sasvim sigurno da su određene površine koje su u vlasništvu ove zadruge, a nalaze se na planini Lisac, pokrivene izuzetno kvalitetnom šumom – tvrdi Jelovac.

Kada je u pitanju Zemljoradnička zadruga Boljanići, ona je privatizovana još prije deset godina, ali ni tu nema nikakvih aktivnosti. Većina objekata je u fazi propadanja, a nekadašnje njive služe kao pašnjak. Slična je situacija i sa većinom drugih zadruga na području pljevaljske opštine, ali ima i izuzetaka, kao što je Zemljoradnička zadruga u selu Vrulja, gdje se i dalje vrši obrada zemljišta i proizvodi krompir.

– Što se tiče ove zadruge, može se reći da je u ovom slučaju djelimično izvršena uspješna privatizacija. Zadruga ima proizvodnju krompira, a zasađeno je nekoliko hiljada sadnica jabuke – kaže predsjednik Unije stočara sjevera, Milko Živković i pojašnjava da je u ovom slučaju, poredeći sa drugim zadrugama, privatizacija više nego uspješna.

Živković ipak napominje da je prilikom prodaje Zemljoradničke zadruge Vrulja izvršena i prodaja zemljišta gdje je nekada bila stočna pijaca.

– U poslednje vrijeme nema mnogo interesovanja za stočnu pijacu, ali bi bilo dobro da ona postoji – kaže Živković.

B. Je.


Vršen je otkup vune, ljekovitog bilja…
Nekadašnje zemljoradničke zadruge u pljevaljskim selima zapošljavale su znatan broj seljana, a uz pomoć zadruga vršen je otkup vune, koža, ljekovitog bilja, a sela su preko trgovačkih radnji snabdijevana potrebnim proizvodima. Propadanjem zemljoradničkih zadruga seosko stanovništvo se našlo na velikom gubitku. Nekadašnje njive su najčešće zarasle u trnje i u drugo nisko rastinje. Rjetke su one zadruge gdje postoji proizvodnja, odnosno namjera da u narednom periodu situacija bude bar malo bolja.

Specijalno tužilaštvo „izviđa“ situaciju na Doganjama
U opštini Pljevlja još uvijek nije privatizovana Mljekara Pljevlja, koja radi na principu zadruge. U istoj postoji proizvodnja i trenutno se zaposleni ne žale na primanja. Pored Mljekare, nije privatizovana ni Zemljoradnička zadruga Doganje. Privatizacija ove zadruge je zaustavljena usled sporenja zadrugara. Iz ove zadruge su često stizale žalbe zaposlenih, koji su tvrdili da se dešavaju brojne pronevjere. Jedna grupa zaposlenih je zatražila pomoć i Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, koje je slučaj proslijedilo Specijalnom tužilaštvu. Predmet ove zadruge se već dvije godine nalazi u Specijalnom tužilaštvu, odakle je u više navrata poručeno da su u toku izviđajne radnje.

Izvor: Dan