Održane radionice o bezbjednosti na putevima

Tokom Foruma o transportnoj povezanosti u Podgorici održane su radionice na temu „Bezbjedniji putevi i ivičnjaci” i “Nabavke na projektima autoputeva”.

Moderator radionice „Bezbjedniji putevi i ivičnjaci” bio je Majkl G. Dreznes, izvršni potpredsjednik Međunarodne federacije za puteve.

Polaznici su upoznati sa najboljim globalnim praksama za bezbjednost na putevima, s posebnim fokusom na značaj specifičnih podataka s lokacije kako bi se odredio najprikladniji proizvod za određenu primjenu, kao i na zahtjeve za održavanje puteva do određenih kriterijuma učinka.

Takođe, polaznici su upoznati sa smjernicama za projektovanje puteva, kao i sa kriterijumima za testiranje učinka koji se koriste u Evropi kako bi im se omogućilo da naprave informisan izbor.

Moderator radionice “Nabavke na projektima autoputeva” bio je Jap de Koning, predstavnik Evropske federacije injženjerskih konsultanskih udruženja.

Na pomenutoj radionici polaznici su upoznati da je javna nabavka snažno sredstvo koje se može iskoristiti za postizanje dugoročne vrijednosti novca, promovisanje inovacija i održivosti i direktno koristiti zemlji domaćinu putem partnerstava kroz prenos vještine i tehnologije.

Izvor: CDM