Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović, susreo se danas sa predsjednikom Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, gospodinom Ratkom Batakovićem.

Tema sastanka je bila inicijativa Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i dijela civilnog sektora za uspostavljanjem jednog LAG-a (Lokalna akciona grupa) koji bi pokrivao dio teritorije opštine Pljevlja a koji predstavlja sinergiju javnog, civilnog i privatnog sektora tako da bi pored predstavnika same Opštine budući LAG činili predstavnici susjednih opština, civilnog sektora kao i privrede.

Dodatno, uspostavljanje organizacija kao što su LAG-ovi će biti i jedna od obaveza naše države ka putu učlanjenja u EU gdje su ovakve organizacije prepoznate kao generatori razvoja u ruralnim oblastima.

Aktivnosti ovakve inicijative bi se isključivo sprovodile u ruralnim područjima gdje će se raditi na podsticanju razvoja infrastrukture, obrazovanja, kulture, ekonomije, ekologije kao i na ukupnom društvenom razvoju. Kroz ovakvu vrstu organizacije, koja podstiče pristup “odozdo ka gore” bolje će se formulisati i uvažavati potrebe same lokalne zajednice.

Na sastanku je dogovoreno da će Opština podržati ovu inicijativu te da će odrediti predstavnika koji će aktivno učestvovati u svim budućim aktivnostima koje će imati za cilj formiranje LAG-a.

 

Izvor: PvPortal