VRHOVNI SUD SAD

Odobren Trampov zahtjev o migrantima

Američki Vrhovni sud odobrio je zahtjev administracije predsjednika Donalda Trampa za potpunim sprovođenjem novog pravila koje bi smanjilo broj molbi za azil migranata na američko-meksičkoj granici, što je ključni element Trampove tvrde imigracijske politike.

Sud je ocijenio da novo pravilo, koje predviđa da većina imigranata prvo treba da potraže sigurno utočište u trećoj zemlji na putu prema SAD-u, može stupiti na snagu za vrijeme dok se nastavlja sudski spor koji dovodi u pitanje njegovu zakonitost.

Pravilo bi zabranilo gotovo svim migrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici. Pravo na azil imali bi meksički građani, a blokiralo bi gotovo sve migrante iz zemalja poput El Salvadora, Hondurasa i Gvatemale da kao azilanti uđu u SAD nakon prolaska kroz Meksiko.

Američka unija za građanske slobode i drugi koji su osporavali politiku Trampove administracije na saveznom sudu smatraju da se tom promjenom krši američki zakon o migraciji.

Jedan od glavnih Trampovih ciljeva bio je smanjiti broj zahtjeva za azil prvenstveno migranata iz Srednje Amerike koji su u velikom broju prešli američko-meksičku granicu tokom njegovog predsjedavanja.

Izvor: Index.hr