DŽONSON

Odlaganje Bregzita, ako nema dogovora do 19. oktobra

Britanski premijer Boris Džonson će zatražiti od EU odlaganje Bregzita ukoliko dogovora o tome ne bude do 19. oktobra, a to je u skladu s jednim nedavno usvojim zakonom, navode novinske agencije.

To se navodi u sudskom dokumentu koji je citirao jedan advokat, a izgleda da je u suprotnosti s izjavama premijera koji ponavlja da će Velika Britanija 31. oktobra izaći iz Evropske unije sa dogovora sa Unijom ili bez njega.

Škotska poslanica Džoana Čeri i advokat Džo Mogam pokrenuli su sudsku proceduru da bi osigurali da se Džonson pridržava zakona za koji su poslanici glasali početkom septembra.

U tom zakonu piše da je britanski premijer dužan da zatraži odlaganje Bregzita ukoliko se ne postigne dogovor sa EU.

Mogam je rekao da se u dokumentu koji je sastavila odbrana premijera, navodi da će on tražiti odlaganje Bregzita, ako ne bude bilo dogovora.

Advokat je za britansku televiziju “Skaj njuz” (Sky News) rekao da ne razume kako Džonson u svojim izjavama to ne pominje.

Britanski premijer koji je u srijedu predstavio prijedloge EU o pitanju irske granice, rekao je da bi radije “ležao mrtav u rovu” nego da traži ponovno odlaganje Bregzita, odloženog već dvaput.

Džonson nije pomenuo kako će to da izvede, a da ne prekrši zakon.

Ključni evropski lideri već su rekli da su mjere koje je Džonson predložio daleko od ustupaka potrebnih za postizanje dogovora.

Izvor: Beta