Evropska komisija (EK) predstavila je danas u Briselu Paket proširenja za Zapadni Balkan, koji uključuje i godišnji izvještaj za Crnu Goru.

rezimeu izvještaja se, između ostalog, navodi da je u Crnoj Gori i dalje nisko povjerenje u izborni proces, koji, kako piše, treba sveobuhvatno reformisati. Podsjećaju da je u jesen 2018. godine formiran parlamentarni odbor za reformu izbornog zakonodavstva, koji tek treba da sprovede svoj ambiciozni mandat.

Politička scena je, piše u rezimeu, i dalje fragmentirana i polarizovana, bez političkog dijaloga.

„Nakon što je krajem 2018. jedan opozicioni poslanik pritvoren i nakon optužbi za korupciju i nelegalno finansiranje jedne partije (afera „koverta“) početkom 2019, opozicija se vratila bojkotu parlamenta. Ovi optužbe izazvale su mogilizaciju građana kroz redovne ulične proteste i pokušaje vanparlamentarnog dijaloga opozicije“, navodi se u izvještaju.

Povratak političkog dijaloga u parlament obaveza je, poručuju iz EK, svih političkih aktera.

U dokumentu piše da nije bilo novih događaja u političkom i pravosudnom praćenju navodne zloupotrebe javnih sredstava za političke političke svrhe iz 2012.

Agencija za sprječavanje korupcije kaznila je stranku koja je bila odgovorna zbog nezakonitog doniranja novca. Ovi navodi zahtijevaju kredibilan, nezavisan i djelotvoran odgovor institucija“, stoji u izvještaju.

Dalje se navodi da je ostvaren određeni napredak u reformi javne uprave. Ostvaren je i određeni napredak u pravosudnom sistemu.

„Zakonodavni okvir za povećanje nezavisnosti i profesionalizma pravosuđa još uvijek nije u potpunosti implementiran. Institucionalni kapaciteti su ojačani“, piše u dokumentu EK.

Crna Gora je ostvarila izvjestan napredak u borbi protiv korpcije i organizovanog kriminala. Međutim, korupcija preovladava u mnogim oblastima i ostaje važno pitanje.

„Odgovor pravosuđa protiv korupcije na visokom nivou i dalje je suviše ograničen. Dalja poboljšanja u ovom pogledu moguća su samo u okruženju u kojem su nezavisne institucije zaštićene od bilo kakvog nepotrebnog uticaja i ohrabrene da u potpunosti iskoriste svoja ovlašćenja“, konstatuje EK.

Dalje se navodi da je u borbi protiv organizovanog kriminala Crna Gora e i dalje umjereno pripremljena. Postoji izvjestan napredak u pravosudnoj saradnji i nekim oblastima brobe protiv organizovanog kriminala.

„Potrebni su uvjerljivi rezultati u pogledu složenijih oblika organiziranog kriminala, gdje su u pitanju lokalni interesi, uključujući pranje novca, trgovinu ljudima i krijumčarenje duvana, kao i zapljenu prihoda od kriminala“, piše u dokumentu.

Crna Gora je ostvarila određeni nivo napretka po pitanju slobode izražavanja, ali u EK smatraju da nije bilo značajnog napretka u izvještajnom periodu.

„Veoma su ograničeni dometi istraga napada na novinare. Nedavni politički uplivi u Savjet Javnog servisa i Agenciju za elektronske medije su stvar koja zaista zabrinajva. Medijska scena je i dalje veoma polarizovana i izazovi u razumijevanju uloge slobodnih medija i dalje postoje. Mehanizmi samoregulacije ostaju slabi“, navodi se rezimeu izvještaja o napretku Crne Gore.

Izvor: Portal Analitika