U INDIJI

Odgođeno lansiranje letjelice na Mjesec

Indija je danas iz “tehničkih razloga” otkazala lansiranje u svemir svoje druge lunarne misije, i to 56 minuta prije planiranog polijetanja, odlažući misiju na neodređeno vrijeme.

Indijska svemirska agencija (ISRO) planirala je da letjelica Čandrajan 2 poleti sa poligona Sriharikota na jugoistoku zemlje u 2.51 po lokalnom vremenu (23.21 u nedjelju po centralnoevropskom vremenu).

“Primijećen je tehnički problem u sistemu lansiranja letjelice na 56 minuta od planiranog polijetanja”, navela je agencija na Tviteru i dodala da je iz predostrožnosti lansiranje odloženo, a da će novi datum naknadno biti objavljen.

Nju Delhi je odvojio 140 miliona dolara, za ovu ekspediciju koja je trebalo prvobitno da postavi letjelicu i pokretni robot na južni pol Mjeseca. Letjelica i pokretni robot treba početkom septembra da slete blizu lunarnog južnog pola, čime bi postale prve svemirske letjelice da slete u toj oblasti.

Ekspedicija će tražiti vodu i minerale i mjeriti potrese na Mjesecu između ostalog. Ako bude uspješna Indija će postati četvrta zemlja koja je poslala letjelicu na površinu Mjeseca.

To su uspjele da urade samo SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez.

Prva indijska lunarna misija 2008. godine Čandrajan 1, nije sletjela na površinu Mjeseca, ali je sprovela prvu i detaljnu potragu za vodom koristeći radare.

Izvor: Beta