Dugove iz prethodnog perioda ne možemo riješiti preko noći ali ćemo tražiti pomoć od Vlade, a problem pogrešne politike zapošljavanja rješavaćemo postupno, istakao je Rahman Husović, predsjednik Opštine

Odbornici rožajskog parlamenta, uz jedan uzdržan glas, usvojili su odluku o završnom budzetu Opštine za 2020. godinu. Sekretar Sekretarijata za finansije Ismet Hadzić kazao je da je nezavisni revizor utvrdio da je predlog završnog računa usklađen sa zakonskim propisima. Podsjetio je da je budzet za prošlu godinu bio planiran na 8.081.000 eura, dok je rebalansom usvojen na iznos od 6.904.000 eura,a ostvaren u iznosu od 7.060.562 eura, što je više od planiranog za 2,27 odsto.

Odbornici vladajuće Bošnjačke stranke izvještaj su ocijenili kvalitetnim, a odbornici DPS-a su istakli da se radi o realnom budzetu koji, pritom, nije ružičast. Odbornik DPS-a Ruždija Kalač ocijenio je da je stanje u ovoj opštini iz godine u godinu sve teže.

-Najveća stavka našeg budzeta su prihodi iz Egalizacionog fonda, izuzetno je nisko učešće sopstvenih prihoda koji su manji od 10 odsto. Na tekući budzet ide čak 82 odsto, dok kuburimo sa izuzetno lošom infrastrukturom za koju su takođe bila izdvojena simbolična sredstva. U poslednje dvije godine u budzet je ušlo čak 16 miliona eura a za kapitalni budzet izdvojeno je tek 1,4 miliona. Smatram da je politika zapošljavanja bez adekvatnih kriterijuma dovela ovu opštinu u ovakvu poziciju, a pritom dugujemo poreze i doprinose za dvije godine. Smatram da je došlo i do povećanja obaveza u odnosu na ranije, a dug Opštine od cirka 12 miliona eura zabrinjava. Ekonomski pad se mora hitno zaustaviti – konstatovao je Kalač.

Odbornik SD Alen Kalač napomenuo je da je lokalna uprava u izvještajnoj godini planirala izdatak za finansiranje NVO sektora u iznosu od 15.000 eura ali da taj novac nije isplaćen. On je podsjetio da je za subvencije u poljoprivredi trebalo isplatiti 50.000 eura od čega je potrošeno samo 17.000 eura.

-Prema mom mišljenju trebali ste smanjiti broj zaposlenih kako ne bi išli na uštrb poljoprivrede – rekao je Kalač, pozivajući odgovorne da nastave sa izgradnnjom stočne pijace, te da suzbiju nelegalnu gradnju na toj parceli. On je pozvao lokalnu vlast da se jednako odnosi prema svim parlamentarnim partijama, ističući da se iz budzeta plaća zakup samo za kancelarije Bošnjačke stranke, dok se ostale partije same snalaze u izmirivanju kirije.

Usvojili odluku o proglašenju 11. jula za Dan sjećanja

Odbornici su jednoglasno usvojili odluku o proglašenju 11. jula danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Predsjednik SO Almir Avdić rekao je da je ovakva odluka civilizacijski čin. On je izrazio očekivanja da će ovaj primjer rožajskog parlamenta slijediti i drugi lokalni parlamenti u Crnoj Gori u kojima Bošnjaci nijesu većina u cilju stvaranja boljeg suživotaa. Takoše, i predsjednik Opštine Rahman Husović očekuje da i drugi parlamenti u regionu donesu sličnu odluku o genocidu u Srebrenici, kao što su to učinili poslanici u Skupštini Crne Gore.

Odbornici su odlučili da se na čelu žirija za dodjelu Nagrade 30. septembar imenuje Hajrija Kalač, dok su za članove izabrani: Adnan Hadzić, Mersad Čolović, Osman Kurpejović i Sabro Kočan.

 

Odbornik Denis Demić (DPS) zapazio je da je došlo do prekoračenja planiranih stavki u budzetu, te da je za rješavanje sudskih sporova projektovano 100.000, a isplaćeno 300.000 eura.

– Za poreze i doprinose bio je planiran trošak od 600.000 eura a ništa nije isplaćeno, pa bi nesprovođenje sanacionog programa moglo da dovede do većih problema- upozorio je Demić

Predsjednik Opštine Rahman Husović kazao je da će raditi na ispravljanju ukazanih grešaka.

– Dugove iz prethodnog perioda ne možemo riješiti preko noći ali ćemo tražiti pomoć od Vlade.Nedavno nam je pristigla obaveza od oko 1,4 miliona ali smo uspjeli da vratimo preko 280.000 eura dugovanja. Nemamo dugova prema dobavljačima, plate izmirujemo redovno pa i pored problema koje imamo sa porezima i doprinosima smatramo da radimo pozitivno – rekao je Husović ističući da je ranija politika zapošljavanja bila pogrešna ali da će i ovaj problem rješavati postupno.

Izvor: Dan