Odbor za izgradnju Vodovoda Zaton je danas kroz saopštenje  koje je dostavljeno portalu sjevercg, pozvao sve gradjane Zatona da budu strpljivi i istrajni i da ujedinjenim snagama stanu na put bahatostima. Oni su pozvali gradjane Zatona  da ne plaćaju administrativnu taksu u visini od 355.74 Eura DOO Vodovodu “Bistrica”, na ime priključka na novoizgrađeni Vodovod “Zaton”.

Danas je Vodovod,,Bistrica” kroz svoje saopštenje koje je objavilo na svome sajtu, pozvao sve zainteresovane korisnike koji žele da ostvare pravo na vodovodni priključak, da dodju u prostorije Upravne zgrade Vodovoda „Bistrica“ kako bi dobili detaljnije informacije o načinu i uslovima priključenja na gradski vodovod za naselje Zaton.

Iz Odbora za izgradnju Vodovoda Zatona navode, da je Vodovod “Zaton” izgrađen od sredstava Vlade CG oko 485.000 Eura i ranije, u prvoj fazi 2016. godine, od sredstava Opštine Bijelo Polje u visini od oko 100.000 Eura. Takođe, građani su u ranijem periodu već plaćali značajne sume novca za te svrhe a imovinsko pravne odnose koji su odložili radove ranije, riješio je posebno formirani Odbor za izgradnju Vodovoda Zaton, i to bez nadoknade velikom broju vlasnika, koji se sada sa pravom pitaju da li su oni ustupili svoje parcele zbog građana ili zbog ekstra profita javnom preduzeću koje bi trebalo da bude u funkciji građana a ovakvim odnosom to svakako nije, te su u fazi preispitivanja svoje i ako ostane ova odluka na snazi spremni su da istu reviduju po tom pitanju, a za šta će imati podršku i ostalog stanovništva.

      Uplata gradjana od 1991. godine za vodovod

Oni u svome saopštenju navode da je već poznato, da je Vodovod “Zaton” izgrađen i svečano pušten u rad 28. Avgusta prošle godine. Od tada traje intezivna kampanja od strane rukovodstva pomenutog javnog preduzeća, koja je inače samo  nastavak ranijih aktivnosti kojima su decenijama sabotirali realizaciju ovog kapitalnog projekta.

Svjedoci smo medijske hajke, instruirane od strane ovog preduzeća , o tome kako nema dovoljno kapaciteta na postojećoj gradskoj mreži, kojom su pokušali dovesti javnost u zabludu a sada više to nije problem jer nas pozivaju da samo platimo taksu i voda će odnekud doći.

Vodovod Bistrica je uz pomoć lokalnog parlamenta legalizovao ovaj harač koji ima namjeru da naplati od, ekonomski i u svakom drugom smislu, iscrplenjog stanovništva, koje se u najtežim godinama krize izazvane pandemijom Kovida 19 bori za golu egzistenciju. Odbor je tražio na brojnim sastancima sa nadležnima da se ukine ova u potpunosti ne osnovana taksa,  kojom bi platili eventualni trošak štampe za ugovor na dvije strane formata A4, što po tržišnim uslovima košta 0.20Eura(20 centi) jer drugih finansijskih rashoda Vodovod “Bistrica” nije do sada imao. Umjesto toga smo dobili konfuznu odluku lokalnog parlamenta o navodnom refundiranju 50% troškova ali tek nakon što građani uplate puni iznos.

Pitamo se kome idu i za koje potrebe sredstva predviđena ovakvom odlukom, i da li Opština Bijelo Polje ima bilo kakve ingerencije nad ovim preduzećem ili je na snazi čaršijska priča kako je ono “država u državi” i nedodirljivo je za lokalnu samoupravu? navodi se na kraju saopštenja Odbor za izgradnju Vodovoda Zaton, koje je potpisao predsjednik ovog Odbora Duško Dangubić.