OSTALI SPORTOVI

Odbojkaši gledaju ka zlatu

Selektor odbojkaša Veljko Basic vidi šansu na IMZE da se mladi igrači oprobaju i priliku da sa najboljim rezultatom krenu u priču oko šampionata Evrope.

Odbojkašku reprezentaciju danas od 16 časova u Budvi očekuje prvi meč na Igrama protivnik je Island.

“U Budvi su odlični uslovi za rad. To je ono što prvo želim da kažem, a naša ekipa Igre dočekuje u podmlađenom sastavu. Sa tri mlada igrača plus Delić koji nije učestvovao u svim akcijama posljednje dvije godine. Igre će nam koristiti kao uvod za Evropsko prvenstvo, što je naš glavni cilj ove godine. Za sada na treningu je dobra atmosfera, igrači su svjesni daje ovo dio priprema za EP i vrlo su motivisani. Naravno, očekujem da osvojimo prvo mjesto, a ono što me još interesuje je ponašanje na treningu, koliko daju i kako su mladi prihvaćeni od iskusnijih. Radili smo mnogo, ponavljamo osnovnu tehniku, ali i naše sisteme igre. Mislim da imamo mogućnost da osvojimo zlato, iako fali četiri-pet glavnih igrača, što zbog povreda, što zato jer sam odlučio da ih malo odmorim. Treba misliti i na budućnost. U svakom slučaju, ovo je lijepa priča, koja bi trebalo da se završi na EP”, istakao je selektor Veljko Bašić.

Bašić je oduševljen potencijalom i mogućnostima koje Crna Gora ima u sportu.

“Crna Gora je čudo u sportskom svijetu. Objašnjavao sam u Francuskoj, Turskoj i univerzitetima na kojima sam bio pozvan na predavanja, da zemlja koja ima 70 registrovanih odbojkaša može da se kvalifikuje na šampionat Evrope. Što nije samo slučaj u odbojci, već u vaterpolu, košarci, rukometu… Odakle talenat dolazi ne znam, u stvari, znam otprilike ali zaista kad se pogleda populacija i zastupljenost na svjetskom i evropskom nivou u kolektivnim sportovima, čovjek mora da se zapita odakle sve to dolazi. Nigdje nijesam vidio takav talenat sa loptom.”

Selektor zahtijeva maksimalno zalaganje i konstantno obnavljanje gradiva. Jeste zahtjevan, ali…

“Strog i zahtjevan prvo prema sebi. Igrači znaju moje metode, znaju što tražim i očekujem. Imao sam pozitivne odgovore od njih. Pokazala se i naša dobra perspektiva. Vidi se da se radi dobro po klubovima, talenti se skupljaju i sistem dosta dobro funkcioniše. Sve je to dio projekta koji je počeo predsjednik Cvetko Pajković. ”

Razmišlja Bašić o rivalima za EP?

“Od momenta kad smo vidjeli grupu, razmišljamo o rivalima. Prioritet je prezentacija naše ekipe, a za rezultat ne brinem. Želim da pokažemo da smo napravili veliki posao, a tim ima kapacitet da se bori protiv najboljih. Sa dobrim igrama možda možemo da napravimo iznenađenje. Nadam se da neće biti povrijeđenih igrača.”

Izvor: Pobjeda