Odbojkaši Jedinstvo Bemaxa će u sljedećoj sezoni debitovati u najjačem evropskom takmičenju, a ko će biti rival novom crnogorskom šampionu, najvjerovatnije u 2. rundi kvalifikacija (1. kolo se ne igra), znaće se danas (11 sati) u Luksemburgu, sjedištu Evropske odbojkaške konfederacije, gdje se održava žrijeb za sve evrokupove.

Bjelopoljci, koji su prošle sezone osvojili istorijsku duplu krunu, ujedno, su i jedini tim koji će braniti čast Crne Gore na evropskoj sceni iduće godine.

Crna Gora je u nezavisnoj državi jednog predstavnika (Budvanska rivijera) na evrosceni imala još samo tri puta, u sezonama 2013/2014, 2014/2015 i 2015/2016. U ovogodišnjoj Ligi šampiona nastupiće ukupno 32 tima, od čega je devet debitanata, uključujući Jedinstvo Bemax.

S obzirom na rejting zemalja, 12 timova je izborilo direktan plasman u grupnu fazu (4. kolo), i to ruski timovi Zenit (branilac trofeja) i Dinamo Moskva, Lube i Trentino iz Italije, Halkbanka i Arkas iz Turske, Zaksa i Belhatov iz Poljske, francuski Šomon, belgijski Roselar, njemački Berlin i grčki šampion PAOK.

U drugom i trećem kolu kvalifikacija, pored našeg predstavnika, igraće i Lokomotiva Novosibirsg (Rusija), Peruđa Italija), Fenerbahče (Turska), kojeg vodi crnogorski selektor Veljko Bašić, Jastržebski (Poljska), Tuluz (Francuska), Noliko (Belgija), Fridrihshafen (Njemačka), Jihostroj (Češka), Vojvodina (Srbija), Posojilnica (Slovenija), Burgas (Bugarska), Sastamala (Finska), ACH Volej (Slovenija), Šahtjor (Bjelorusija), Groningen (Holandija), Omonija (Kipar), Mladost Brčko (Bosna i Hercegovina), Makabi (Izrael) i Luboteni (Kosovo).