Delegacija Foruma Bošnjaka Crne Gore sjutra će polaganjem cvijeća i minutom ćutanja odati poštu žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, 1995. godine.


Foto: Beta

To će, kako se navodi, biti dan sjećanja i na sve ostale civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ, u periodu od 1991 do 2001. godine.

Forum podsjeća da je u oružanim sukobima bilo više stotina hiljada poginulih, nestalih ili prognanih, stradala su 272 građanina Crne Gore, među kojima i 12 civila.

“Za 53 crnogorska građanina nijesu sa sigurnošću utvrđene okolnosti stradanja”, kaže se u saopštenju.

Najmlađi stradali je 16-godišnji Senad Đečević, koji je 27. februara otet iz voza Beograd-Bar, a potom i likvidiran zajedno sa još najmanje 18 odabranih putnika. Najstarija žrtva je 95 godišnji Latif Bungur iz Bukovice kod Pljevalja.

Komisija Vlade Crne Gore za nestala lica raspolaže dokumentacijom za 66 nestalih lica, tokom pomenutog perioda – šest u Hrvatskoj, 15 u Bosni i Hercegovini i 45 na Kosovu.

Iz Foruma Bošnjaka podsjećaju da je ova godina jubilarna – deseta godišnjica usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ.

izvor: Mina