DARMANOVIĆ

“Od zastava se ne živi, opština je veliki izazov”

Osvajanjem izbora u Tuzima, koalicija albanskih partija preuzela je i veliku obavezu, poručio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović. On je, komentarišući način slavlja sa albanskim zastavama nakon izbora u Tuzima, istakao da se od zastava ne živi, već da sve snage treba usmjeriti ka tome kako će se upravljati opštinom.

“Od zastava se ne živi, nego treba da se gleda kako ce upravljati opštinom u narednom periodu i to ce biti veliki izazov”, rekao je on novinarima u vili “Gorica”, nakon sastanka sa v.d. ministrom za Evropu i vanjske poslove Albanije Gentom Cakajem.

Cakaj je kazao da su “podržali koaliciju albanskih partija u Tuzima i da su veoma srećni zbog pobjede”.

“Sjajna saradnja izmedju dvije države mora da se prenese u pozitivnu saradnju zajednica”,saopštio je on.

Darmanović je istakao i da je regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi predstavljaju osnov razvoja, stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana. Darmanović je dodao da je veoma važno da svi akteri djeluju na odgovoran način u cilju izgradnje bezbjednijeg i prosperitetnijeg regiona.

Šef crnogorske diplomatije naglasio je i da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz evropske agende, istakavši da ćemo istovremeno nastaviti da dijelimo iskustva i pružamo podršku Albaniji, kao i svim susjedima, u integracionim procesima.

„Vjerujem da punopravno članstvo u EU predstavlja zajednički imenitelj vanjskih politika svih država našeg regiona“ ocijenio je ministar.

V.d. ministra Cakaj je izrazio zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima. Osvrnuvši se na važnost evropske perspektive, koju dvije države dijele, istakao je da Albanija veoma cijeni saradnju u oblasti evropske integracije, a naročito tehničku i ekspertsku podršku Crne Gore, navedeno je u saopštenju crnogorskog MVP-a.

“Sagovornici su razmjenili mišljenja i o saradnji u ostalim oblastima od obostranog interesa, sa posebnim fokusom na odličnu regionalnu i multilateralnu saradnju. Na toj liniji, pozdravljen je dogovor o pružanju uzajamne podrške kandidaturama dvije države za članstvo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Takođe, ocijenjeno je veoma važnim, na temelju dobrosusjedskih odnosa, dodatno unaprijediti privrednu saradnju, te zajednički voditi brigu o održivosti prirodnih resursa koje dvije države dijele”, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG