Od subote se ukida obaveza nošenja maske na otvorenom tamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra. Obaveza nošenja maske u zatvorenom ostaje na snazi, kazao je dr Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Te mjere važe do 28. maja.

       Sa pres konferencije, Foto: Printscreen YouTube

Bajić je kazao da sve ostale mjere ostaju na snazi. Dozvoljeno je okupljanje do 20 ljudi na javnim površinama.

“To je jedina novost što se tiče mjera koje će da važe, podsjećam još jednom, od subote 22. maja do petka, 28. maja. Obaveza nošenja maski u zatvorenom, ostaje na snazi, kao i sve ostale propisanje mjere”, kazao je Bajić.

Kaže i da se čeka usvajanje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Ukoliko izmjene budu usvojene, a prema najavama hoće, kažnjavaće se nenošenje maske prilikom čekanja u redovima ispred institucija, kao što su banke, pošte i sl”, kazao je Bajić i dodao da će kazne za nenošenje maske u redovima biti 30 eura.

“Naglašavamo da se uslovi ulaska stranih državljana u Crnu Goru nijesu promijenili. Podsjećamo, samo državljani susjednih zemalja i to Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, kao i Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, u Crnu Goru ulaze bez uslova. Svi ostali moraju da imaju negativan PCR test ili dokaz da imaju antitijela ili da imaju dokaz o tome da su u cjelosti imunizovani makar sedam dana prije dolaska u Crnu Goru bilo kojom vakcinom protiv korona virusa”, naveo je Bajić.

Bajić nije mogao da precizira kada će stići Sputnjik V vakcine, a kako je kazao ugovori o nabavci vakcina su tajni, pa nije mogao da kaže da li će Rusija zbog kašnjenja snositi neke posljedice.