GRANIČNA POLICIJA BIH

Od početka godine spriječili ulazak 10.000 migranata

Granični policajci Bosne i Hercegovine od početka ove godine spriječili su više od deset hiljada ilegalnih ulazaka migranata u tu zemlju, kazao je direktor te policijske agencije Zoran Galić za sarajevski “Dnevni avaz”.

U razgovoru za taj list, Galić je kazao kako graničari svoj posao obavljaju uz velike poteškoće, jer trenutno nedostaje 407 policajaca, koliko je predviđeno redovnom sistematizacijom, ali stanje je zapravo puno ozbiljnije s obzirom na to da su sprovedene procjene pokazale kako bi za učinkovit nadzor istočne granice BiH prema Srbiji i Crnoj Gori, dugoj oko 600 kilometara, trebalo najmanje hiljadu dodatnih policajaca.

Tokom prvih devet mjeseci ove godine granični policajci spriječili su ulazak ilegalnih migranata u tačno 10.200 slučajeva zahvaljujući mjerama pojačanog nadzora granice, no Galić ističe kako je sve to nedovoljno s obzirom na to da migranti i dalje uporno pokušavaju nastaviti put na Zapad preko teritorije BiH.

“Pojačane mjere kontrole sprovode se od kraja 2017. godine, no jasno je da je sve to nedovoljno za konkretniji odgovor na složeno stanje. Mi i dalje očekujemo i odluke Vijeća ministara BiH”, kazao je Galić.

Granična policija ranije je tražila saglasnost Vijeća ministara za primanje u službu najmanje 160 kadeta koji bi uz potrebnu obuku preuzeli dio zadataka nadzora granice, ali kako je u BiH zbog političkih sukoba oko uspostave vlasti blokiran rad većine tijela državne vlasti, ne donose se ni očekivane odluke.

Izvor: index.hr