Od jula jeftiniji roming, od 2021. „kao kod kuće“

Novi regionalni sporazum o romingu je u pripremi, a početak snižavanja cijena trebalo bi da počne u julu ove godine, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

“S novim regionalnim sporazumom o romingu od jula 2021. godine neće biti nikakvih dodatnih troškova rominga za sve krajnje korisnike u ekonomijama Zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovne cijene kao da ove usluge koriste kod kuće”, zaključuje se u saopštenju.

Iz RCC-a su kazali da se danas u Briselu održava druga runda pregovora o novom regionalnom sporazumu o romingu za Zapadni Balkan.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, rekao je da je u interesu ekonomija, građana i političara da se što prije finalizira regionalni sporazum o romingu, kojim će se do jula ove godine dodatno smanjiti troškovi rominga.

Nakon toga će se, kako je saopšteno, utrti put ka romingu kao kod kuće, odnosno trošku rominga koji će iznositi nula u 2021. godini.

„Ako želimo da ljudi prepoznaju stvarni uticaj naših napora na promociji regionalne saradnje, onda ovaj sporazum trebamo potpisati u aprilu. To je logika evropskog jedinstvenog tržišta bez granica uspostavljenog prije više od pedeset godina, a to bi trebalo da bude i konkretan rezultat rada RCC-a”, dodala je Bregu.

Ona je dodala da roming kao kod kuće znači uticaj na međuljudske veze među građanima šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teže beneficijama koje imaju obični građani Evropske unije (EU).

Iz RCC-a su saopštili da je EU trebalo deset godina da uvede koncept rominga kao kod kuće, zbog čega treba pohvaliti ekonomije Zapadnog Balkana zbog ambicije i hrabrosti da se taj proces završi za skoro dvije i po godine.

“Novi regionalni sporazum o romingu ne samo da ima veoma važnu simboličku vrijednost za region, jer prati usklađivanje sa EU, već njegova vrijednost leži i u činjenici da će značiti direktan i trenutan uticaj, donijeti korist i uštedu za sve građane Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Potpisivanjem sporazuma ove godine, građani će prilikom putovanja biti povezani bez straha od povećanja troškova putovanja.

Izračunato je da je trošak rominga nekada veći od troškova samog putovanja.

Rad na novom regionalnom sporazumu o romingu dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, na koji su se premijeri iz regiona obavezali u julu 2017. godine u Trstu.

Izvor: Mina BUSINESS

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor