Problemi zaposlenih u bjelopoljskom preduzeću ,,Transservis” traju skoro tri decenije, traže hitnu reakciju nove vlasti

Što je najgore, ne propada samo ono što je naše, bivših radnika kojih je iz dana u dan sve manje, već i državno, s obzirom na to da udio u vlasništvu imaju i državne ustanove i fondovi, ističe Tomo Bojović

Očerupana hala preduzeća. Foto: Milovan Novović

BIJELO POLjE – Bivši radnici nekada uglednog saobraćajnog preduzeća „Transservis”, koje se nakon uvođenja stečaja razdvojilo na pet zasebnih cjelina, nikako da ostvare svoja prava. Kako ističe Tomo Bojović, predsjednik Udruženja bivših radnika, umorni su od borbe koja traje duže od 28 godina, a kojoj se ne nazire kraj.

– Vjerovali smo da će nova Vlada pokrenuti stvari s mrtve tačke i pomoći nam da dobijemo ono što je naše. Nažalost, prolaze mjeseci, a na naše vapaje i zahtjeve niko se nije udostojio da odgovori… Došli smo u situaciju da smo potpuno nemoćni. I što je najgore, ne propada samo ono što je naše, bivših radnika kojih je iz dana u dan sve manje, već i državno, s obzirom na to da udio u vlasništvu imaju i državne ustanove i fondovi – ističe Bojović.

Dodaje da po nekoliko puta obilaze hale u naselju Kisjele vode, gdje su trenutno samo metalni ostaci.

– Nevjerovatno kako je sve očerupano. I juče smo ja i kolega Lazar Knežević bili i vidjeli da je još jedan dio skinut i odnesen u nepoznatom pravcu, dok je drugi dio metalne konstrukcije već pripremljan za otuđenje. Vjerovatno čekaju da padne noć pa da pod okriljem mraka završe čerupanje naše imovine – ističe Bojović, dodajući da agonija 246 radnika koji su ostali bez posla traje skoro tri decenije.

Problem su još uvijek neriješeni sudski sporovi za povraćaj poljoprivrednog zemljišta po zahtjevu bivših vlasnika iz 1992. godine. Upućen je i zahtjev da se izvrši uknjižba poslovnog prostora veličine 16 metara kvadratnih u Baru, kao i da se zaštiti imovina na Kisjelim vodama i spriječi njeno otuđenje, jer se već vrši uzurpacija zemljišta od strane više fizičkih lica.
– I dok ti predmeti sakupljaju prašinu, bivši radnici jedan po jedan odlaze na onaj svijet. Tužno zvuči da je već 121 radnik preminuo i nije dočekao zadovoljenje pravde. Tražili smo više puta da nam neko pomogne, obraćali se na razne adrese od državnih institucija do lokalne uprave. Između ostalih, uputili smo i zahtjev bivšem premijeru Dušku Markoviću, ombdusmanu… Sada smo uputili zahtjeve novom premijeru Zdravku Krivokapiću i predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću. Očekujemo da nas oni razumiju i narede da se krene s mrtve tačke – navodi Bojović, dodajući da su imali obećanje od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) da će stupiti u kontakt s predstavnicima Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje i zauzeti zajednički stav oko demontaže i prodaje ostatka imovine, odnosno metalnih hala na Kisjelim vodama.

M.N.


Ombudsman utvrdio povredu prava na djelotvoran pravni lijek
– Kad je riječ o uknjižbi našeg poslovnog prostora u Baru, predmet se već tri godine vrti ukrug. Od Uprave za nekretnine u Baru do Privrednog suda, pa do Apelacionog suda. Stoga tražimo da nas neko primi na razgovor da ne dođe do eskalacije našeg nezadovoljstva, što mi ni u kom slučaju ne bismo željeli. Dani i godine prolaze, a problemi ostaju. Nadamo se da ćemo dočekati da se ovi sporovi riješe. Na našu pritužbu zaštitniku ljudskih prava i sloboda na nepostupanje u pomenutim predmetima Uprave za nekretnine – PJ Bijelo Polje i Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa, odgovoreno nam je da je utvrđena povreda prava na djelotvorni pravni lijek u razumnom roku iz Ustava CG. Nadamo se i vjerujemo da će se i ostale institucije oglasiti povodom naših zahtjeva. Dovedeni smo u situaciju da nijesmo u mogućnosti da zaštitimo svoja prava – ističe Bojović.

Izvor: Dan