U Crnoj Gori nema napretka u odnosu na prethodne godine kada je u pitanju bezbjednost novinara, saopšteno je danas iz Sindikata medija Crne Gore.


                                                                                                       Foto: Mina

Na konferenciji za novinare u Podgorici danas je predstavljen izvještaj o indikatorima nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara u 2018. godina.

Iz Sindikata medija je saopšteno da je od jula 2017. do juna 2018. godine Uprava policije Crne Gore evidentirala devet događaja koji se odnose na napade na zaposlene u medijima i na imovinu medija.

“Od 2014. do danas, u Crnoj Gori su se desila 33 incidenta koji se odnose na napade na novinare i imovinu medija”, kazala je Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore.

Analizirajući bezbjednost novinara u Crnoj Gori, Camović ističe da je Crna Gora nazadovala u odnosu na prethodne godine.

“Ako imamo u vidu da smo prošle godine imali pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić, onda smo nazadovali. Vratili smo se u vrijeme kada su napadi na novinare bili nešto što se podrazumijevalo. U međuvremenu ni jedan od drastičnih slučajeva nije rasvijetljen, osim kada je u pitanju novinarka Jelena Jovanović, ali taj slučaj je morao biti razriješen, jer je njoj čovjek prijetio u redakciji. Kada je u pitanju bezbjednost novinara, ili stagniramo ili se vraćamo unazad. Nikakvog napretka nema”, kaže Camović.

Govoreći o zakonodavnom okviru koji se tiče medijske zajednice u Crnoj Gori, Camović je kazala da se krenulo sa izmjenama Zakona o medijima i Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Televiziji Crne Gore.

“Planirane su novosti kada je u pitanju registracija medija, kao i transparentnost novca kojeg mediji dobijaju od države. Novi zakon o medijima predviđa i izmjene u dijelu zaštite izvora, pa će prema novom zakonu, novinari biti u obavezi da kažu odakle im informacija koja se odnosi na krivična djela, za koja je zatvorska kazna veća od pet godina. To je nešto sa čime mi nijesmo saglasni“, kazala je Camović.

Na današnjoj konferenciji je saopšteno da prema podacima Sindikata medija, u Crnoj Gori u medijima radi oko 1.350 ljudi, od čega 800 novinara.

izvor: Anadolija