Predstavnici Željezničkog prevoza Crne Gore i predstavnici Srbije voza dogovorili su uspostavljanje saobraćaja međunarodnog dnevnog voza na relaciji Bar-Topčider-Bar počev od 15. juna 2021. godine iz Bara, odnosno 14. juna tekuće godine iz Topčidera, kazala je PR Željezničkog prevoza Crne GoreAna Božović.

Ona ističe da su  predstavnici željezničkih kompanija Crne Gore i Srbije osim usaglašavanja početka saobraćaja i sastava dnevnog voza, razgovarali i o planiranim aktivnostima u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, kao i drugim tekućim pitanjima koja se tiču saradnje ove dvije željezničke kompanije.

“Trenutno, na relaciji Bar-Topčider-Bar saobraća noćni voz sa polaskom iz Bara u 19 časova, odnosno iz Topčidera u 21:10h. U sastav ovog voza putnici imaju uslugu kola sa mjestima za sjedjenje, kušet kola, spavaća kola i kola za prevoz automobila”, podsjetila je ona.

Božović kaže da su cijene voznih karata ostale nepromijenje te da se mogu kupiti u pretprodaji mjesec dana unaprijed.

“Cijena vozne karte na relaciji Bar – Beograd iznosi 21 euro plus tri eura rezervacija sjedišta, Podgorica – Beograd 19,20 eura + tri eura rezervacija sjedišta, Bijelo Polje – Beograd 14,60 eura+ tri eura rezervacija sjedišta”, istakla je ona.

U sklopu priprema za ljetnju turističku sezonu nedavno je realizovana međunarodna akcija “Kupi kartu ostvari popust”. Željeznički prevoz ovu aktivnost realizovao je u saradnji sa Turističkim organizacijama Bara i Kolašina i preduzećem Srbija voz.

Uz kupljenu međunarodnu voznu kartu na relaciji Beograd – Bar – Beograd (važi za sve kupljene međunarodne vozne karte za navedeni voz bilo iz koje stanice), putnici u roku od 10 dana od dolaska u Crnu Goru mogu ostvariti, popuste u brojnim turističko-ugostiteljskim objektima na teritoriji Opština Bar i Kolašin.

Kada je riječ o lokalnom željezničkom prevozu, svi vozovi saobraćaju po važećem redu vožnje. Božović podsjeća da je nedavno ukinuta mjera zabrane međugradskog prevoza za dane vikenda pa se od 11. ovog mjeseca saobraćaj i vikendom odvija po važećem redu vožnje.

Ona ističe da je u toku i priprema promotivne akcije za korisnike lokalnog željezničkog prevoza.

Podsjeća da je tokom 2020 godine, Željeznički prevoz u lokalnom prevozu imao 45 odsto manje prevezenih putnika u odnosu na 2019. godinu te da su prihodi bili za 47 odsto niži za ovaj uporedni period. U međunarodnom prevozu zabilježen je pad od 80 odsto u broju prevezenih putnika.

Važeće epidemiološke mjere propisane za ovaj vid saobraćaja strogo se poštuju, pa se tako u voz ne može ući bez zaštitne maske, a obavezno je i držanje socijalne distance, zaključila je Božović.

Izvor: Cdm