Od 1. jula počinje primjena zakona o dječijem dodatku za osnovce i srednjoškolce čiji su roditelji nezaposleni

0
1108

Nevladine organizacije sa sjevera Crne Gore su prošle godine preko poslanika DEMOS-a,  predale Skupštini Crne Gore peticiju 6200. gradjana,da donese izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kroz koju bi se djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu dodijelio dječiji dodatak, ako im roditelji ne primaju nikakva socijalna i materijalna davanja i nalaze se na evidenciji nezaposlenih lica kod Zavoda za zapošljavanje Crne Gore” kazali su u Euromost-u.

Nakon što je izglasan ovaj zakon, koji je trebao da se primjenjuje od prvog januara ove godine, Skupština  Crne Gore je zbog mjera štednje koje je predložila Vlada Crne Gore u kojim je bio obuhvaćen i ovaj zakon,usvojila amandman Liberalne partije, koji je predložio poslanik Andrija Popović, da se primjena ovog zakona pomjeri od 1.jula a što je Skupština prihvatila.

Prema podacima koje je Vlada Crne Gore tada objavila, 4.300 djece od prvog jula će dobijati po 31,8 eura mjesečno.

Euromost  koja je jedan od inicijatora ovog zakona, poziva Ministarstvo rada i socijalnog staranja kao i Centre za socijalni rad da izvrše pripreme za primjenu ovog zakona od 1.jula.

Oni su pozvali i sve roditelje čija djeca pohadjaju osnovno i srednje obrazovanje,koji su nezaposleni a  nijesu prijavljeni na Biroima rada u svojim opštinama, da se prijave da bi mogli za svoju djecu ostvariti ovo pravo.

Iz  Euromosta dodaju : ,,Da će primjena ovog zakona pomoći velikom broju djece na sjeveru Crne Gore čiji roditelji su nezaposleni,naročito prije početka nove školske godine, obzirom da je prema podacima ZZZCG koje je obradila Euromost,  u januaru ove godine na sjeveru zabilježeno 5000 više nezaposlenih,. sa 15.867, koliko ih je bilo u istom periodu prošle godine, broj nezaposlenih je porastao na 20.876 zbog čega smatramo da je trenutno broj korisnika ovog dječijeg dodatka, veći od broja koji je ranije objavila Vlada Crne Gore”.

Oni očekuju, da će se morati kroz izmjenu zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, svoj djeci u Crnoj Gori dozvoliti da ostvare pravo na dječiji dodatak, ako želimo da udjemo u EU,kazali su u ovoj organizaciji