Očišćene deponije i uređen prilaz obalama Lima

Nakon uspješno završene akcije čišćenja rijeke Tare sa Rudnicom u Opštini Mojkovac, koja je realizovana prošle sedmice, Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su nastavili sa akcijom čišćenja vodotoka.

Akcija čišćenja i uređenja obalnog prostora sprovedena je danas na Limu, u saradnji sa NVO „Euromost“, kao i sa zaposlenima u kompanijama „Franca“, „Pelengić trade i gradnja”, kao i komunalnim preduzećem ,,Lim”. Uklonjen je otpad iz rijeke, divlje deponije sa okolnog prostora, saopšteno je iz Ministarstva.

“Akcija pod nazivom „Sačuvajmo rijeke, ne bacajmo otpad“, podržana je kroz kroz drugi javni poziv Ministarstva za Program malih grantova u okviru regionalnog projekta „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.

Lim je najveća pritoka Drine, i nekada je bio najčistija evropska rijeka. Sada Limom plivaju ogromne količine različitih vrsta otpada koji potiče iz svih gradova na sjeveru kroz koje protiče.

Bijelo Polje je opština u kojoj je Lim najviše ugrožen odlaganjem raznih vrsta otpada, što ima negativan ekološki uticaj na vodotok i okolni ekosistem, narušava ambijentalnu sliku grada i okoline i kvalitet života stanovnika”, navodi se u saopštenju.

Dodali su kako je identifikovanje svih postojećih divljih deponija orađeno od mjesta Bioča, granice sa Opštinom Berane, kroz Opštinu Bijelo Polje, do mjesta Kumanica (granica sa Srbijom). Divlje deponije će biti evidentirane kroz bazu podataka i biće dostupne opštinskim službama u Bijelom Polju.

Tom prilikom Almer Mekić ispred ,,NVO Euromost” se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i ostalim učesnicima akcije.

“Danas smo pokazali, kako svi možemo zajedničkim snagama urediti devastiranu obalu rijeke Lim, i danas smo dali primjer kako možemo doprinijeti očuvanju svih vodotoka i ostalih prirodnih bogatstava Crne Gore”, kazao je Mekić.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević napomenuo da je akcija čišćenja rijeke Lim samo jedna od inicijativa koje Ministarstvo realizuje zajedno sa opštinama, nevladinim sektorom, kao i da slijedi nastavak akcije već sljedeće nedjelje u Opštini Kolašin na rijeci Tari. Nakon toga akcije čišćenja se nastavljaju u opštinama Nikšić i Plav.