Nepoznate osobe provalile su u toku noći u Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, gdje su izvršile pljačku i premetačinu, saopšteno je iz Crkvene opštine Bar.

Navodi se da su za sada nepoznati počinioci izvršili razbojništvo tako što su obili spoljašnja vrata kripte hrama, a zatim i troje unutrašnjih, kroz koja su došli u centralni dio hrama.

„Obijene su četiri kutije za dobrovoljne priloge, manja suvenirnica u sjevernom pirgu hrama, a ono što nas je posebno sve potreslo i uznemirilo jeste premetačina i skrnavljenje oltara, kao najveće svetinje jednog hrama“, kaže se u saopštenju.

Iz Crkvene opštine Bar su najoštrije osudili taj gnusni čin, navodeći da se nadaju da će policijska istraga dati rezultate, a počinioci tog nedjela biti privedeni pred lice pravde.

„U svakom slučaju, od suda Božijeg pobjeći ne mogu, a ovaj zločin pamtiće se kao vječni pečat njihove sramote“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Saborni hram u Baru, i pored tog iskušenja, ostaje otvoren za sve ljude dobre volje koji u njega dolaze sa ljubavlju i poštovanjem, „ištući mira i utjehe od Boga i njegovog ugodnika Svetog Jovana Vladimira“.

 

Izvor: RTCG