Ministar Osman Nurković predvodio je biciklijadu pod nazivom “Sa biciklom za životnu sredinu” koja je u Bijelom Polju održana 22. Septembra povodom Međunarodnog dana bez automobila, saopšteno je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

“Ovoj projekat u organizaciji NVO ,,Euromost” pod nazivom ,,Sa biciklom za životnu sredinu”, na Međunarodni dan bez automobila je podržalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u okviru javnog konkursa za finansiranje projekata Nevladinih organizacija u oblasti saobraćaja sa akcentom na zaštitu životne sredine”, navodi se u saopštenju.

Nurković je zajedno sa četrdeset biciklista iz kluba mladih “Euromost”, i ostalih učesnika biciklijade vozio od Kiselih voda do centra grada, u dužini od tri kilometra.

Na Trgu se okupljenim građanima i učesnicima biciklijade obratili su se ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i predsjednik NVO “Euromost” Almer Mekić”.

“Prije svega da vas sve srdačno pozdravim, i izarazim čast i zadovoljstvo što sam bio u prilici da ispred resora saobraćaj i pomorstvo uzmem učešće na Biciklijadi, gdje smo zajedno promovisali korišćenje bicikla u saobraćaju, zaštitu životne sredine i zdrave načine života. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva fiansiranjem projekta, i programa NVO, prepoznala je ogroman doprinos NVO sektora, razvoja društva, zaštiti okoline, demokratije i dobrog upravljanja.

U 2019. smo potpisali ugovor sa 25 nevladinih organizacija, i na taj način se finansira 25 projekata iz tri oblasti: zaštita životne sredine u oblasti saobraćaja, zaštita lica sa invaliditetom u oblasti saobraćaja i sigurnost i bezbjednost u saobraćaju. Ukupan fond iznosi 172 726 eura. U oblasti zaštite životne sredine finansira se osam projekata, ukupan fond 43283 eura. NVO “Euromost” je prepoznata kao upsješan budući partner, pri čemu je za projekat “Biciklom za životnu sredinu” odobrena aktivnost i održavanje 22-og septembra “Međunarodnog dana bez automobila” i “Biciklijada 2019. godine”, istakao je Nurković.

Predsjednik NVO “Euromost” Almer Mekić naglasio je da je riječ o prvoj bijelopoljskoj biciklijadi koja pretenduje da ubuduće bude najveća ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu i da su Bijeljopoljci dokazali da su ljubitelji bicikala i biciklijade, navedeno je u saopštenju.