Nurković: Autoput potreban za brži razvoj sjevera

Kapitalni projekti, poput autoputa Bar-Boljare, neophodni su za brži i efikasniji razvoj države, naročito sjevera Crne Gore, imajući u vidu ubrzan razvoj turističke privrede, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.


                                                               Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Podsjetio je na skoro 60 projekata koji su uz podršku EBRD realizovani u Crnoj Gori u prethodnom periodu, što je za relativno malu ekonomiju veliko dostignuće, a oko 30% tih projekata odnose se na saobraćaj i infrastrukturu.

„Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom, što nam ne daje za pravo da usporimo, već nam daje podstrek da snažnije sarađujemo u oblasti saobraćaja“, istakao je Rigterink.

Nurković je tokom sastanka upoznao goste sa statusom realizacije nekoliko kapitalnih projekata u oblasti saobraćaja u Crnoj Gori, pa je bilo riječi o izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar–Boljare, planovima za narednu dionicu Mateševo–Andrijevica, koncesionom aranžmanu za crnogorske vazdušne luke, ali i stanju u željezničkom saobraćaju, konkretno o mogućnostima nabavke voznih sredstava i posebne mašine za održavanje pruga.

„Resorni ministar još jedanput je istakao više faktora koji su bili odlučujući da se realizuje projekat izgradnje autoputa Bar – Boljare, bez kvalitetne infrastrukture nema razvoja privrede, potencijali sjevera države su neiskorišćeni što je i uzrok pojačane migracije stanovništva sjeverne regije, prioritet Vlade Crne Gore jeste ravnomjeran razvoj svih djelova države“, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Državna sekretarka Angelina Živković govorila je o potencijalnim modelima finansiranja razvojnih projekata u saobraćaju, ali i dosadašnjim grantovima i podrškom koju evropski fondovi pružaju Crnoj Gori.

Nurković je, kako je saopšteno, naveo da su kapitalni projekti, poput autoputa Bar Boljare, neophodni za brži i efikasniji razvoj države, naročito sjevera Crne Gore u pravom smislu te riječi, imajući u vidu ubrzan razvoj turističke privrede.

U prilog tome je i činjenica da Vlada Crne Gore intezivno radi na izgradnji ski centara i smještajnih kapaciteta na sjeveru države.

„Neophodna su značajna ulaganja države u infrastrukturu, koja obuhvata ne samo puteve, aerodrome i željeznice, već i infrastrukture u gradskim sredinama, kao što su upravljanje otpadom, vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, zdravstvo i obrazovanje“, zaključili su sagovornici.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor