3 Maj  Svjetski dan slobode medija, dan kada se slave temeljni principi slobode medija, kada se osvrće na slobodu medija u svijetu, na zaštitu nezavisnosti medija. Koliko su mediji slobodni i zaštićeni na Sjeveru Crne Gore, kao i sami novinari,za portal sjevercg govore dopisnici dnevnih listova: DN iz Kolašina Zorica Bulatović, DAN-a  iz Bijelog Polja Milovan Novović i dopisnica dnevnog lista Vijesti iz Rožaja Aida Skorupan.

Zorica Bulatović  novinarka  DN iz Kolašina kaže da je stanje novinara na sjeveru Crne Gore jako loše i to se mora pod hitno mijenjati.Od uslova pod kojim  rade, pa do svakodnevnih problema sa kojima se susreću.Ne mogu novinari biti  gradjani drugog reda, za koga  zakoni države koji treba da ih štite, ne važe, a od njih se traži da besprekorno i nezavisno obavljaju svoj posao.

Lično moj rad i dalje je otežan, a prijetnje su mi postale bukvalno svakodnevnica.Od dolaska koalicione vlasti u Kolašinu,sebi se divim da mogu i dalje dolaziti do informacija, jer za lokalne funkcionere ne važi Zakon o pristupu slobodnim informacijama.U predhodnoj  vlasti mi je bio zabranjen ulaz u Opštinu na nekoliko dana. Bezbroj puta sam bila izvrijedjana od strane lokalnih funkcionera i kao novinar i kao žena, uz raznorazne prijetnje. Preživjela sam demoliranje  auta, gdje  počinioci nikada nijesu pronadjeni,takodje,upućivane su mi prijetnje sa raznih adresa.Nijedan tekst nijesam napisala po svom vidjenju, već su navedeni sagovornici uz priloženu debelu dokumentaciju o svemu napisanom. O slobodi novinara, nema se  šta reći, dovoljno govore o tome činjenice, ali mi je neshvatljivo da niko od nadležnih organa na jedno veoma loše stanje u kojem se nalaze novinari na Sjeveru Crne Gore, ne želi da reaguje,a ni slučajno da se do kraja rasvijetle napadi ili prijetnje kojima su novinari na Sjeveru izloženi.

Zorica Bulatović ispred demoliranog auta

Aida Skorupan dopisnik Vijesti iz Rožaja navodi, da stanje u novinarskoj profesiji na Sjeveru, možda najbolje oslikava slučaj kolege Tufika Softića iz Berana,koji već deceniju strahuje za svoj i živote svoje porodice. Taj slučaj nedvosmisleno ukazuje na nesposobnost države, odnosno njenih institucija ili nedostatak želje da se rasvijetle napadi na novinare. To je, zapravo, i poruka svima koji radimo u medijima da danas, sjutra možemo biti bilo čija meta. I ohrabrivanje kriminalnog miljea, da se u bilo kom trenutku, bez straha može obračunati sa onim koji se usude da o njihovim prljavim poslovima javno progovore.

Slično je bilo i u mom primjeru. Pokušaj paljenja stana u kojem sam življela kao podstanar, odvijanje šarafa na točkovima automobila i internet nasilje koje sam trpljela mjesecima nikada nijesu rasvijetljeni.Tu su i brojne prijetnje koje najčešće nijesu upućene lično, nego preko „prijatelja“ i članova porodice, koji neminovno na svojoj koži osjete najgrublju stranu ove profesije. Manje – više, svi novinari sa Sjevera danas su suočeni  različitim pritiscima, nažalost, sve manje možemo govoriti o slobodi medija. Posebno je teško u malim sredinama, gdje se svi poznaju. Vlast i kada se mijenja po već utvrđenom obrascu prethodnika, koristi sve raspoložive instrumente da anatemiše novinare, diskredituje ih u očima šire javnosti. Opozicija ne preza da uvijek kada nešto nije po njihovom ukusu postavi pitanje ko nas plaća ili od koga se plašimo da objavimo neku priču,kaže Aida za portal sjevercg.

Pretučen novinar Tufik Softić

Milovan Novović novinar DAN-a iz Bijelog Polja, kaže, da je sloboda  riječ  koja daje nadu. Riječ koja je potrebna svima. Sloboda mora biti dostupna svima. Izuzev, onima koji se ogriješe o zakon. Ipak, nije tako. Sloboda, kad je riječ o novinarstvu na Sjeveru je posebna priča. Kako drugačije protumačiti stanje u novinarstvu, kad je sloboda u pitanju.

Svjedoci smo svega šta nam se u ovoj našoj branši izdešavalo. Šta nam se dešava i pitanje bez valjanog odgovora, šta će nam se sve narednih godina izdešavati. Pune tri i po decenije su iza mene, kad je novinarstvo u pitanju.  A sloboda novinarstva, koja bi trebalo da je  normalna kad je naš posao u pitanju u najvećem broju slučajeva je izgubljena.Ukoliko se usudiš da nešto slobodno kažeš, odmah udare na tebe. Iako je to novinarski obrađeno. Upitana i druga strana. Ipak, ne daju ni tako. Ne treba se miješati u svoj posao. Malo je nas koji smijemo ponešto i da napišemo. I da ne strepimo šta će sjutradan biti. Sigurni da pišemo tačno, da ne podmećemo. Samo ukazujemo na pravo stanje. I za to nije potrebna samo hrabrost. Potrebno je kao u svemu biti čovjek. Svoj i ničiji više. I isti prema svima.

Demolirano auto dopisnika lista Dan Milovana Novovića

Ali to danas nije na cijeni. I zato udaraju na našu slobodu. Govore da smo nečiji. Da nekome pripadamo. Da za nekoga navijamo. Ili zastrašuju. Proganjaju i udaraju na razne načine. Podmeću sve i svašta. Nekoga i izudaraju. Nekome kao meni lome auto. Šalju razne poruke. A mi novinari, obični smrtnici, koji radimo svoj posao kako znamo i umijemo, odnosno  opstajemo i pored svih muka, znamo šta znači ta velika za nekoga riječ SLOBODA.

Autor:sjevercg.me