Grupa novinara lokalnih medija iz Berana, Andrijevice, Bijelog Polja i Rožaja, medju kojim su i četiri novinara sa portala sjevercg, učestvuje na dvodnevnom seminaru “Kreiranje video sadržaja” u okviru kojeg stiču osnovna znanja potrebna za kreiranje video i foto sadržaja i njihove upotrebe u kreiranju inovativnih medijski formi.

Novinarstvo se nalazi pred stalnim izazovom da drži korak sa razvojem tehnologije, tako da novinari stalno moraju da usavršavaju svoje vještine, smatra Emina Kalač, novinarka RTV Rožaje.

“Imamo priliku da naučimo određene stvari koje su potrebne lokalnim novinarima kako bi samostalno proizveli kvalitetan medijski sadržaj i bili u skladu sa modernim tehnologijama. Obuka nam omogućava da naučimo pravilno napraviti fotografiju, audio i video zapis, i to samo uz pomoć mobilnog aparata. Često se desi da imamo situaciju kada prisustvujemo nekom događaju a nemamo kamermana pored nas, a informaciju je potrebno pravovremeno objaviti. Zbog toga je mobilno novinarstvo posebno važno, a mi zaposleni u lokalnim medijima nijesmo imali priliku ranije da se bavimo time, tako da nam ova obuka omogućava da shvatimo ulogu mobilnog novinarstva, posebno kada informišemo o nekom lokalnom događaju” kazala je ona.

Novinar i urednik novinske agencije MINA, Milan Žugić, iza sebe ima višedecenijsko novinarsko iskustvo, a posljednih nekoliko godina sve više se bavi i mobilnim novinarstvom.

Milan Žugić i Emil Šabotić prenose znanja učesnicima

“Mobilno novinarstvo dobija na značaju u eri brzih informacija, društvenih mreža i potrebe da se neka vijest uz tekst potkrijepi ne samo fotografijom nego i videom. Zbog svega toga neophodno je da novinari, osim tradicionalnih alata, budu u skladu sa vremenom, osposobljeni za korišćenje novih tehnologija koje omogućavaju mnogo toga. Nije daleko dan kada će novinari biti u stvari mobilni novinari. Za razliku od nekada kada je na zadatak išla ekipa od nekoliko članova, novinar, snimatelj, tonac, vozač. Danas na zadatke ide novinar sa telefonom, bubicom, stalkom, montira i šalje sa lica mjesta..brže, ekonomičnije…To su zahtjevi vremena, tržišta i zato je neophodno da svaki novinar bude zapravo Mobilni novinar ” kazao je Žugić, koji svoje iskustvo i znanja prenosi učesnicima ovog seminara.

“Kreiranje video sadržaja” prvi je od dva seminara koja su namijenjena novinarima kako bi unaprijedili svoje vještine i doprinijeli povećanju nivoa profesionalizna i etičkog izvještavanja u lokalnim medijima na sjeveru Crne Gore.

Seminar je dio projekata “Bolja informisanost, za bolju lokalnu zajednicu” koji realizuje Radio Berane, a podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Autor:Radio Berane