OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE

Novi Zeland: Napadač na oružju nosio imena Marka Miljanova i Baja Pivljanina

Dok se vozio ka džamiji, Tarant je u kolima slušao pjesmu “Od Bihaća do Petrovca sela”, u kojoj se pominje Radovan Karadžić.

Brenton Tarant, muškarac koji je identifikovan kao napadač na dvije džamije u Novom Zelandu, na municiji koju je koristio u napadu imao je, između ostalog, ispisana i imena Marka Miljanova i Baja Pivljanina.

U napadu u gradu Krajstčerč je ubijeno najmanje 49 osoba, saopštila je tamošnja policija.

Marko Miljanov Popović (1833-1901) bio je narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Bajo Pivljanin (1630-1687) bio je čuveni hajduk iz Pive, opjevan u mnogim epskim narodnim pjesmama.

Na oružju se može vidjeti i ime Novaka Vujoševića, jednog od učesnika Bitke na Fundini.

Tarant je na Jutjubu uživo prenosio napad na jednu od dvije džamije, a na oružju je ispisao imena istorijskih ličnosti koje su ratovale protiv muslimana i nazive nekih istorijskih događaja, navodi australijski Sandej morning herald.

Na oružju se takođe pominju i srpski ratnik Miloš Obilić i knez Lazar Hrebeljanović.

Uz imena napadača na džamiju u Kvebeku Aleksandra Bisoneta i italijanskog ekstremiste Luke Trajinija, koji je prošle godine vatrenim oružjem ranio nekoliko afričkih migranata u Maserati, pominje se i Opsada Beča iz 1683. godine, tokom koje su hrišćani porazili muslimane, i 1571. godina, kada je Otomansko carstvo pretrpjelo poraz u Bici kod Lepanta.

Dok se vozio ka džamiji, Tarant je u kolima slušao dvije pjesme, jednu na srpskom, drugu na njemačkom, prenosi Sandej morning herald. Na videu su se mogle čuti riječi srpske pjesme “Od Bihaća do Petrovca sela”, u kojoj se pominje nekadašnji lider bosanskih Srba Radovan Karadžić.

“Iz Krajine krenuli su vuci, čuvajte se ustaše i Turci, Karadžiću vodi Srbe svoje, nek se vidi, nikog se ne boje”, slušao je Tarant, između ostalog, na putu do džamije.

Policijski načelnik Majk Buš opisao je napadača kao ekstremno desničarskog nasilnog teroristu.

Policija je uhapsila četvoro ljudi, među kojima je i napadač, ali novozelandska premijerka je potvrdila da još ljudi povezuju s ovim napadom.