Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar podnijeli su čak pet tužbenih zahtjeva u kojima traže da im država isplati milionske iznose, zbog propadanja firmi ali i oštećenja stanova, preduzeća, kamiona i pumpi u vrijeme kada  je Uprava za imovinu privremeno gazdovala njihovim nekretninama.

“Vijesti” saznaju da su Šarić i Lončar, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje 19,2 milona eura, tražili od suda u odvojenim tužbama isplatu novca zbog propadanja imovine od 2011. do 2019. godine dok je bila u rukama države.

Advokat Željko Đukanović potvrdio je “Vijestima” da su Šarić i Lončar podnijeli pet tužbenih zahtjeva za naknadu štete zbog propadanja imovine.

“Obimna je dokumentacija, svaka tužba ima po 30 – 40 stranica”, potvrdio je Đukanović, koji nije iznosio više detalja iz tužbi niti koliko novca Pljevljaci traže.

Imovina, kojom je osam godina privremeno gazdovala država, vraćena je proljetos kada su se stekli svi zakonski uslovi da firme i nekretnine ponovo budu upisane na imena Pljevljaka.

Uprava za imovinu je sprovela postupak pravnog i fizičkog prenosa svojine na Šarića i Lončara, a tokom tog posla njihovi advokati su u zapisnike unijeli sve što je pohabano ili propalo tokom gazdovanja države.
Imovina, koja je 2011. godine privremeno oduzeta Pljevljacima, procijenjena je tada na oko 12.500.000 eura.

Od njihovih preduzeća tada je oduzeto mobilno drobilično postrojenje Metso Minerals Loko Trackel 1213, kapaciteta 120 metara kubnih po satu,mobilno postrojenje za prosejavanje Metso Minerals Loko Track st – 458, kapaciteta 120 metara kubnih po satu, fabrika betona Stettre – CP 30 TZ, kapaciteta 35 metara kubnih po satu, fabrika betona Stettr – M1 – TZ, kapaciteta 50 metara kubnih po satu… Oduzeta su im dva buldožera “komacu”, tri bagera gusjeničara “volvo”, bager točkaš “volvo”, tri “volvo” utovarivača, “New holand” utovarivač, “New holand” bageri, “Hyundai” bager sa hidrauličnim čekićem. Oduzeti su im i “OK”, “volvo” zglobni damper, dva “volvo” kipera, MAN kiper, sedam “volvo” miksera za beton, MAN mikser za beton, univerzalno vozilo “unimog 500”, kombinovane mašine, valjak, pumpa za beton, cistjerna za gorivo, cistjerne za vodu, auto dizalica, paletar, kiper, niskonoseća mašina, samohodna lafetna bušilica…

Oduzeto im je i nekolko teretnih vozila “volvo”, “MAN”, “folksvagen” i “skania”, više specijalnih radnih vozila, priključno vozilo, kamioni, dva autobusa “mercedes”, vučno vozilo, specijalna radna vozila “can-am” i “benford”, automobili “golf”, “tojota rav”, “pasat”, “audi”, nekolike “lada nive”, motocikli, dva specijalna radna vozila “outlander”…

Šariću i Lončaru vraćeno je i zemljište u Pljevljima, površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smještene diskoteka “Municipium’S”, kafić “4 sobe” i benzinska stanica “Mat petrol” u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe barom i pratećim sadržajima, nadstrešnica za manipulativni prostor pumpe, automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking prostor, plato, ozelenjavanje, rezervoari za gorivo, pumpa za tečni naftni gas, auto perionica.

Vraćeni su im i stanovi upisani u listu nepokretnosti br. 4439 KO Pljevlja u ukupnoj površini od 2.194 kvadrata koje su svojina “Mat company”. Parcele 2.683 kvadrata, stanove u zgradi u listu nepokretnosti br. 4346 KO Pljevlja od 149 kvadrata.

Firmi “Mat constraction” država je vratila i nepokretnosti upisane u LN br. 4541 od 38.445 kvadrata, a Lončaru nepokretnosti u Pljevljima površine 899 kvadrata.

Šariću i Lončaru sudilo se zbog optužbi za pranje novca. Vrhovni sud je potvrdio presudu Apelacionog, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Darko Šarić je osuđen u Višem sudu u Beogradu na 15 godina robije u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Zbog neosnovanog pritvora dobili 209.000 eura

Pljevljaci su od države dobili sporove zbog neosnovanog pritvora – Duško Šarić odlukom Osnovnog suda u Pljevljima dobio je 103.000 eura odštete.

Jovici Lončeru je po istom osnovu iz državne kase isplaćeno 106.000 eura.

Duško Šarić se u pljevaljskom sudu žalio da se zbog nervoze u zatvoru ugojio 20 kilograma, da ga je supruga nakon dvije i po godine boravka u pritvoru ostavila, kao i da su njegova djeca pretpjela mnoge nedaće tokom tog perioda.

“Nema tog novca koji mi može nadoknaditi tri i po godine koje sam nevin proveo u pritvoru”, rekao je tada mlađi Šarić.

Tužiteljka napredovala, niko ne traži krivicu

Slučaj “Balkanski ratnik” u Crnoj Gori je vodila specijalna tužiteljka Đurđina Nina Ivanović, koja je u optužnici tvrdila da ima dokaze da su Duško Šarić i Jovica Lončar “oprali” 19, 2 miliona eura, koje je grupa zaradila švercom narkotika.

Kasnije je ta optužnica pravosnažno odbačena, a Ivanović kao ni drugi tužioci kojima su padale optužnice za pranje novca, nikada nije pozvana na odgovornost zbog mogućeg lošeg rada u tom predmetu.

Ivanović je, ipak, napredovala u službi – u julu 2015. godine izabrana je za zamjenicu Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Posanik SDP-a Raško Konjević u parlamentu je više puta tvrdio da su naši “državni organi nesposobni”, te ga građani skupo plaćaju njihove greške”.

Ministar pravde Zoran Pažin odgovorio je “da to ministarstvo ne može da sprovodi nadzor nad radom pravosuđa, a potom i pozvao pravosudne organe da provjere da li je u nekim slučajevima bilo nestručnosti ili loše namjere tužilaca”…

 

izvor: vijesti.me