Novi ekološki incident na Limu, ovaj put u Prijepolju

Niz rijeku Lim od subote ujutru teče hiljade mjehurića bijele pjene, što je uznemirilo mještane priobalnih mjesta u okolini Prijepolja. Za sada nema zvaničnih informacija, niti potvrde kako je došlo do ove pojave, objavile su večernje novosti.

            Beli mehurići od subote prekrili reku; Foto A.R.

Žitelji Ivanja koji su novinara “Novosti” obavijestili o ovoj pojavi, sumnjaju da je neko na potezu između Velike Župe i njihovog naselja prosuo nepoznatu materiju u vodu, koja je zatim stvorila mjehuriće i bijelu pjenu.

Jutros iznad ivanjskog mosta mogla se vidjeti veća količina bijelh mjehurića, nalik pjeni kako pluta niz rijeku. Ovo me je podsjetilo na period kada se proizvodila celuloza u Beranama i kada su otpadne vode iz fabrike završavale u Limu, a zatim pravile mjehuriće koji su stizali i do nas. Sada sumnjam da je neko prosuo opasnu materiju koja bi mogla da zagadi i onako dovoljno prljav Lim i ugrozi riblji fond u njemu – priča sredovječni stanovnik Ivanja mjesta kod Prijepolja.

                           Inače, prije nekoliko dana zbog zagađenosti Lima i brige za rijekom NVO „Euromost“ iz Bijelog Polja, pisala je dopise i slala na adresu evropskom komesaru za životnu sredinu Karmenu Veli i šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Oravu. U pismu je iskazana zabrinutost za sudbinu Lima zbog konstantnog zagađivanja rijeke koje potiče iz kanalizacionih cijevi kojima fekalni i drugi otpadi idu direktno u nju, od raznog otpada iz klanica i živinarskih farmi, nagomilanog smeća i šuta, od kojeg nestaju obale.

Izvor: Večernje novosti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor