Njemačkoj će trebati 260.000 stručnih radnika godišnje

NAREDNIH 40 GODINA

Njemačkoj će trebati 260.000 stručnih radnika godišnje

Njemačkoj je u sljedećih 40 godina potrebno 260.000 useljenika godišnje kako bi nadoknadila manjak radne snage, proizlazi iz jedne studije Fondacije Bertelsmann, koja je objavljena u utorak.

„Njemačka je u budućnosti zavisna ne samo od useljenika iz zemalja Evropske unije nego i izvan nje“, navodi se u studiji Fondacije Bertelsmann.

U protivnom će se, kako dalje piše u studiji, broj zaposlenih u Njemačkoj do 2060. smanjiti za 13 miliona.

Prema studiji koju su za Fondaciju Bertelsman sproveli Institut za istraživanje tržišta rada i Visoka škola u Coburgu, broj useljenika iz zemalja Evropske unije bi sa sadašnjih 250.000 godišnje mogao u sljedećim godinama biti prepolovljen.

Stoga se Njemačka mora pojačano orijentisati prema useljenicima izvan Evropske unije.

„Trenutno svega 38.000 stručnjaka godišnje dolazi iz zemalja koje nijesu članice EU-a. Taj broj bi se trebao povećati na 150.000“, stoji u studiji, prenosi Hina.

Kao jedan od glavnih razloga drastičnog smanjenje stručnjaka se navodi odlazak u penziju generacije tzv. baby-boomera koji su rođeni između sredine pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Studija već polazi od toga da će granica za odlazak u penziju biti podignuta na 70 godina i da će se ujednačiti broj muškaraca i žena koji rade.

Studija političarima sugeriše da se zakon o useljavanju stručne radne snage, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri, što prije počne primjenjivati punom snagom.

Izvor: Klix
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor