Provjerava se kad su i zašto dvojica ubijenih i još dvojica povrijeđenih mladića doputovali u Njemačku.

Njemačka policija intenzivno i u najstrožoj tajnosti traga za napadačima koji su prekjuče u zoru upali u iznajmljen stan u gradu Forst kod Berlina i iz vatrenog oružja likvidirali Darka Mijovića iz Podgorice i Nikolu Jovanovića iz Bara. Oni su ubijeni na spavanju, a u pucnjavi su teško povrijeđena još dvojica mladića.

Kako pokazuju prvi rezultati istrage, pucalo je više osoba i ispaljeno više desetina hitaca. Ubrzo je na mjesto zločina stigla policija, a jedan od povrijeđenih prevezen je helikopterom u bolnicu.

Odmah se posumnjalo da je riječ o obračunu kotorskih kriminalnih klanova, jer su žrtve bliske „škaljarskoj” grupi, pa se zbog toga vjeruje da ubice treba tražiti među „kavčanima”. Berlinska policija sad provjerava kad su ubijeni i povrijeđeni mladići doputovali u Njemačku i šta je razlog njihovog dolaska.

U ponedjeljak u jednom trenutku evakuisani su stanari zgrade u kojoj je došlo do ubistva, kao i okolnih stambenih objekata jer se posumnjalo da je u nekom od stanova ili vozila parkiranih ispred postavljen eksploziv, zbog čega je detaljno pregledana okolina.

Portparol njemačke policije saopštio je da je u stanu zatečen užasan prizor i da je odmah bilo jasno da je riječ o ubistvu, ali više detalja u interesu istrage, nije iznosio.

Mijović je, kako prenose crnogorski mediji, iz zatvora u Spužu izašao krajem marta, pošto je Viši sud u Podgorici oslobodio njega i Vladimira Ulamu optužbi da su 8. jula 2016. godine na podmukao način ubili Nemanju Medina iz Petrovca.

Njemačka policija obavijestila je kolege u Crnoj Gori o identitetu žrtava, ali se te informacije za sada ne otkrivaju. Prema podacima koje prenose crnogorski mediji, Jovanović je duže vrijeme živeo u inostranstvu.

U pucnjavi su teško povrijeđeni njihovi bliski prijatelji Miloš Vesković i Miloš Pavićević. Neki mediji naveli su da je prezime jednog od povrijeđenih Vešković, a ne Vesković.

Prekjuče su portali u Podgorici čak prenijeli vijest da je on podlegao povredama na mjestu zločina, da bi se kasnije ispostavilo da se ljekari bore za njegov život i da je on rođak Darka Veskovića Prike, koji je u zatvoru u Beogradu jer mu se sudi pod optužbom da je u martu prošle godine na beogradskom Dušanovcu, zajedno sa Nemanjom Ivanovim, ubio Blaža Đurovića, pripadnika „kavačkog klana”.

Darka Veskovića su srpske bezbjednosne službe označile kao osobu blisku Filipu Koraću, najtraženijem srpskom bjeguncu, kao i Luki Bojoviću, koji u Španiji služi višegodišnju zatvorsku kaznu.

Mediji prenose da su se Jovanović i Pavićević u novembru 2017. našli na meti podgoričke policije u sklopu akcije u kojoj su kontrolisani svi za koje se sumnjalo da su povezani sa „škaljarskim klanom”. Navodno, sva četvorica povezana su sa barskim ogrankom „škaljarskog kriminalnog klana”, na čijem čelu je Alan Kožar.

Crnogorska policija juče je saopštila da su u Podgorici obavljeni pretresi na tri lokacije koje koriste „bezbjednosno interesantni” ljudi, da je oduzeta droga, novac, oružje, municija i sredstva komunikacije i da je jedna osoba uhapšena.

Nije navedeno da li je ova akcija u bilo kakvoj vezi sa zločinom u Njemačkoj, ali je saopšteno da je cilj rasvjetljavanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata i trgovine drogom.

U ratu crnogorskih klanova koji traje već pet godina ubijeno je više desetina osoba u Crnoj Gori, Srbiji i u nekim evropskim gradovima.

izvor: Politika