NJEMAČKA  kancelarka Angela Merkel je u Rusiji istakla kako Berlin i Moskva moraju nastaviti dijalog nasuprot neslaganjima, no upravo su te nesuglasice bacile sjenu na njezin razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

Na konferenciji za medije nakon susreta u crnomorskom ljetovalištu Sočiju u izjavama dva čelnika mogla su se čuti različita mišljenja o Siriji, Ukrajini, ruskom odnosu prema ljudskim pravima, te tvrdnjama da se Moskva upliće u izborne procese drugih država.

Upitana od novinara strahuje li da će Rusija širenjem lažnih vijesti pokušati utjecati na njemačke parlamentarne izbore koji se održavaju u septembru, Merkel je zauzela čvrst stav.
“Ja nisam anksiozna osoba, borit ću se na izborima na temelju svojih uvjerenja”, rekla je Merkel, dodavši da će se Nijemci odlučno boriti protiv svakog slučaja lažnih vijesti.
Putin je na konferenciji ponovno odbacio tvrdnje da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore i da planira to činiti i u evropskim političkim borbama.

Informacije koje govore da je Rusija radila na tome da za američkog predsjednika bude izabran Donald Trump su “glasine” koje su dio unutrašnje političke borbe u Sjedinjenim Državama, istaknuo je ruski predsjednik.

“Mi se nikad ne miješamo u politički život i političke procese drugih država i ne želimo da se iko miješa u našu politiku i međunarodne procese”, rekao je Putin