Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Nikšić su, preduzimajući planske aktivnosti na otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta izvršenih na području Opštine Nikšić, identifikovali i nadležnom tužilaštvu procesuirali šest lica osumnjičenih da su počinila ukupno 11 krivičnih djela, od čega je 10 teških krađa i krađa i jedno oduzimanje vozila


Kao osumnjičena lica identifikovani i procesuirani su D.D. (39), Ž.J. (42), F.H. (19), B.B. (17), D.A. (20) i S.Đ. (22), svi iz Nikšića.

Na osnovu kriminalističke obrade, sumnja se da je D.D. sredinom februara 2017. godine provalio u kuću vlasništvo S.K. u Kočanima, te da je iz kuće potom otuđio veću količinu bakarnih cijevi, bakarni poklopac od kazana, električni alat i suhomesnate prerađevine domaće proizvodnje. D.D. je lišen slobode i uz krivičnu prijavu je priveden nadležnom državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krađa. Nakon saslušanja kod tužicoa, priveden je sudiji za istragu Osnovnog suda u Nikšiću, koji je za njega donio rješenja o pritvoru na osnovu kojeg je sproveden u ZIKS.

Sumnja se da je Ž.J. početkom februara ove godine sa parking prostora u centru Nikšića otuđio vozilo marke „VW Caddy“, vlasništvo S.M, u kojem se nalazila veća količina alkoholnog i drugog pića. Policijski službenici su pronašli i vlasniku vratili otuđeno vozilo. Protiv Ž.J. je nadležnom tužiocu u redovnom postupku podnijeta krivična prijava, zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela oduzimanje vozila i krađa.

Takođe se sumnja da je F.H. početkom marta ove godine iz ograđenog dvorišta firme „Bast“ d.o.o. Nikšić otuđio više djelova aluminijske građevinske skele i i više željeznih profila, nakon čega je otuđene predmete pokušao da preveze do otpada sekundarnih sirovina u čemu je spriječen od strane policijskih službenika. Protiv F.H. je nadležnom tužiocu u redovnom postupku podnijeta krivična prijava, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo krađa.

Maloljetni B.B. je, kako se sumnja, krajem marta 2017. godine sa kolosjeka Željezničke stanice u Nikšiću u dva navrata otuđio 21 komad kočionih papuča, vlasništvo firme Montekargo – PJ Nikšić, nakon čega je ove predmete prodao otpadu sekundarnih sirovina u Nikšiću. Policijski službenici su na otpadu pronašli otuđene kočione papuče i vratili ih vlasniku. Protiv B.B. je nadležnom tužiocu za maloljetnike u ODT u Nikšiću, shodno izjašnjenju tog tužioca, u redovnom postupku podnijeta krivična prijava, zbog osnovane sumnje da je počinio dva krivična djela krađa.

Sumnja se i da su D.A. i S.Đ. počinili pet krivičnih djela krađa. Oni su naime, kako se sumnja, početkom aprila ove godine iz stambenih objekata u naselju Kočani, vlasništvo više lica, otuđili veću količinu električnog alata i mašina, koje su nakon krađa taksi vozilom kojim je upravljao S.Đ. odvezli u naselje Budo Tomović gdje su ih prodali trećem licu kod kojeg su ih policijski službenici i pronašli. Njih dvojica su takođe, sumnja se, krajem marta ove godine sa parking prostora ispred Gradskog stadiona u Nikšiću otuđili dva profesionalna sportska bicikla koje su prodali istom licu kojem su prethodno prodali stvari otuđene iz stanova u Kočanima. Svi predmeti koji su otuđeni pronađeni su i vraćeni vlasnicima. Nadležni tužilac je naložio da se krivična prijava protiv D.A. i S.Đ. podnese u redovnom postupku.