FUDBAL

Niko neće da dođe u Crnu Goru

Zimski merkato u Crnoj Gori za sezonu 2017/2018 je donio uzbudljivost kakva nije viđena godinama. Naročito kada je u pitanju Budućnost vratio se miljenik navijača Petar Grbić, posljednjeg dana prelaznog roka potpisan je ugovor sa Simonom Vukčevićem (doduše, nikada nije zaigrao za “plave”), na mjesto štopera je stigao za naše prilike – kvalitetni Vladan Adžić…

Tri jaka imena!

Danas godinu dana kasnije zima pred nastavak sezone 2018/2019 je bila sumorna što se tiče pojačanja: sve se svelo na povratnike, igrače drugoligaškog kalibra iz zemalja okruženja, fudbalere koji praktično nisu imali gdje…

Papir kaže da su najveća pojačanja Miloš Bakrač (OFK Titograd), Miloš Krkotić (Budućnost), Branislav Janković (Sutjeska), Ivan Vuković (Grbalj)… Pretendenti na titulu nisu potpisali nijednog “kapitalca”, jer su kao novi igrači predstavljeni praktično anonimci šampion Sutjeska je angažovala Bojana Cigera (Inđija, Druga liga Srbije), najglasniji izazivač Budućnost se okrenula Dušanu Stoiljkoviću (Inđija), Stefanu Filipoviću (Bežanija, Druga liga Srbije), OFK Titograd fudbalerima sa domaće scene.

Svi ostali su se snalazili na svoj način…

Razlog zvanično: finansije su osnovni problem! Nezvanično: Telekom 1. CFL nije zanimljiva nikome kao nova sredina. Plus, igrači koji su zanimljivi našim prvoligašima znaju da niko nema detaljan i ambiciozan plan, već se sve svodi na preživljavanje iz godine u godinu.

“Teško je dovesti igrača u Crnu Goru. Niko neće da dođe”, reći će vam u neformalnom razgovoru vodeći ljudi naših klubova.

I to je “gola istina” nakon ljetošnjeg blamiranja u kvalifikacijama za Evropu, naša liga je na margini Starog kontinenta, niko od potencijalnih pojačanja ne vidi domaće loptanje kao odskočnu dasku u karijeri, a i igranje pred jedva 200 ljubitelja fudbala (više mazohista) nikome ne predstavlja izazov i motiv.

“Došao sam motivisan borbom za titulu, ali sa kim. I to pred usamljenih 50 gledalaca na stadionu na Starom aerodromu, rekao je Igor Pamić nakon što je napustio klupu “romantičara.

Maminjo možda izgleda arogantno, možda se nije lijepo ponio prema “ruci koja ga je hranila, ali je pogodio poentu.

I na kraju se opet vraćamo na finansije što je u današnjem modernom fudbalu najvažnije agencija “Sporting inteligence je nedavno objavila istraživanje u kome piše da fudbaleri iz Telekom 1. CFL zarađuju najmanje u regionu, a vjerovatno i Evropi. Podaci pomenute agencije pokazuju da prvotimac u Crnoj Gori godišnje u prosjeku može da zaradi 6.762 eura. To je oko 563 eura mjesečno, što je malo više od prosječne plate u našoj zemlji.

Što se tiče regiona, prosječna zarada u Hrvatskoj je 90.380 eura, u Srbiji 36.000 eura, u Sloveniji 28.786 eura, u Bosni i Hercegovini 10.662 eura, u Makedonija 10.356 eura…

A da bi neko doveo “kapitalca mora da se “otvori, a o tome u Crnoj Gori niko i ne razmišlja!
Bez novca, ideje, jasnog plana za budućnost, žmurenja na loš rad u mlađim kategorijama smo tu gdje jesmo na dnu evropskog fudbala, gdje se drugopozivci predstavljaju kao pojačanja.

Izvor: Dnevne novine