TAČI NA GODIŠNJICI OSLOBAĐANJA KOSOVA

Niko iz Srbije nije odgovarao za 400 masakara

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da i 20 godina od oslobađanja Kosova, za 400 masakara koje je izvršila srpska država još uvijek nije osuđen niko iz te države.

Učestvujući na spomen-akademiji na 20. godišnjici masakra u Ćušku, Pavljanu, Zahaću i Labljanu kod Peći, Tači je rekao da je ovo dan sjećanja, poštovanja u odavanja pošte mučenicima, palim borcima i herojima iz Ćuška i okoline, koje je ubila policija i vojska Srbije.

“U iščekivanju da u narednim nedjeljama obilježimo 20. godišnjicu pobjede, velika briga za sve nas kao kosovskih institucija, kao kosovskog društva, a iznad svega na savjesti međunarodne zajednice i dan danas, nakon 20 godina, jeste da za 400 masakara koje je izvršila srpska država, još uvijek niko nije osuđen iz te države”, rekao je Tači.

Prema njegovim riječima, to je nepravda, diskriminacija, uvreda za integritet i dostojanstvo žrtava, ali i za sam kosovski narod.

On je dodao da će u četvrtak na sjednici Skupštine Kosova svi zajedno, jedinstveni, bez razlike, donijeti rezoluciju koja osuđuje sve zločine i genocid koji je država Srbija izvršila na Kosovu.

“U potpunosti vjerujem da će za ovom rezolucijom uslijediti i koraci za potpuno sprovođenje našeg prava, kako bi se svi izvršioci krivičnih djela i etničkog čišćenja, ubistva preko 13.500 civila i silovanja preko 20.000 žena, svi ti ljudi iz državnog aparata Srbije suočili sa pravdom”, rekao je on.

Na spomen akademiji su govorili i premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Izvor: Tanjug