Ministarstvo javne uprave nije dalo pozitivno mišljenje da Sutomore dobije status opštine, saopštilo je resorno ministarstvo.

Podsjetimo, Odbor za osnivanje/vraćanje opštine Sutomore saopštio je da su takvu inicijativu podnijeli još 17. jula 2014.

“Povodom objava u medijima, da je Ministarstvo javne uprave dalo pozitivno mišljenje na zahtjev MZ ‘Spič’ za vraćanje statusa opštine Sutomore, saopštavamo da je riječ o netačnoj izjavi. Naime, u mišljenju koje je Ministarstvo javne uprave dostavilo MZ ‘Spič’, između ostalog, jasno je naveden stav Ministarstva javne uprave da u ovom trenutku nije racionalno povećavati broj jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori, imajući u vidu dosadašnje iskustvo sa formiranjem novih jedinica lokalne samouprave koje pokazuje da iste nijesu finansijski održive, odnosno da nijesu u mogućnosti da se finansiraju iz sopstvenih prihoda”, navode u saopštenju.

Sa druge strane, kako dodaju, osnivanje jedinica lokalne samouprave zahtijeva dodatno zapošljavanje u administraciji, a samim tim i dodatne troškove.

“Imajući u vidu da stabilnost sistema javnih finansija Crne Gore u značajnoj mjeri opredjeljuju lokalne samouprave, neophodno je smanjivati javnu potrošnju i iz razloga što se na taj način stvaraju uslovi za povećanje ulaganja u razvojne projekte”, dodaju u saopštenju.

Jačanje održivosti javnih finansija će se u narednom srednjoročnom periodu, kako navode, sprovoditi kroz nastavak implementacije mjera fiskalne konsolidacije, kao i planiranim reformama u sistemu javnih finansija.