Nijedan biciklista nije kažnjen zbog prekršaja

U ovoj godini nijedan biciklista nije kažnjen zbog prekršaja, kazao je Danu pomoćnik komandira saobraćajne policije Igor Ivanović. On je naveo da su pješaci, biciklisti i motociklisti najrizičnije kategorije učesnika u saobraćaju i da je u narednom periodu planirana pojačana kampanja kontrole biciklista.

Iako je i sam biciklista ljekar Nebojša Crnogorac primjećuje da biciklisti ne poštuju saobraćajna pravila. On je na tribini o bezbjednosti saobraćaja „Samo da je bezbjedno” istakao da su skoro sve biciklističke staze uzurpirane nepropisno parkiranim vozilima.

“Predlažem da ako državi fale mape, a sigurno joj fale, treba da pooštri kontrole i ovakve vozače kažnjava. Zna se gdje se nalaze mjesta za parkiranje”, poručio je Crnogorac.

“Održivi urbani transport podrazumijeva forsiranje javnog prevoza i bicikala”, kaže doktor Crnogorac.

Jedan od najvećih problema nesmetanog odvijanja saobraćaja je nepropisno zaustavljanje i parkiranje, kao i nekultura svih učesnika u saobraćaju kazao je Igor Ivanović, pomoćnik komandira saobraćajne policije.

“Potrebno je sa Komunalnom policijom i Komunalnom inspekcijom poboljšati komunikaciju i saobraćajnu nekulturu sankcionisati. Očigledno da preventivna aktivnost ne daje rezultate. Kad su u pitanju prekršaji osim zaustavljanja i parkiranja imamo i prolazak na crveno svijetlo, prekoračenje brzine, alkohol i nekorišćenje zaštitne opreme za motocikliste i bicikliste”, saopštio je Ivanović..

Lazarela Kalezić, sekretar za saobraćaj, poručila je da je saobraćaj žila kucavica svakog grada i da je ove godine fokus Evropske nedjelje mobilnosti stavljen na šetnji i biciklizmu. Kalezić je navela da zelenilo na razdjelnim ostrvima na bulevarima remete normalno odvijanje saobraćaja.

Izvor: Dan