EKONOMIJA

Neto profit Hipotekarne banke dva miliona eura u prvom kvartalu

Hipotekarna banka ostvarila je u prvom kvartalu ove godine neto dobit od 2.079 miliona eura, što je za 80 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period 2018, kada je dobit iznosila 1.129 miliona eura. Bilansna suma je u istom periodu uvećana za 8,6 procenata i na kraju prvog tromjesečja tekuće godine iznosi 510 miliona eura , saopšteno je iz te banke.

Banka je pokazala rast poslovanja u svim segmentima, čime je još jednom potvrdila stabilost i sigurnost u poslovanju, ali i opravdala povjerenje klijenata. Depoziti klijenata su povećani za 10,9 odsto i iznose 407 miliona eura, dok su krediti povećani za 6,25 odsto i iznose 238 miliona eura na 31. marta 2019. godine.

Nivo problematičnih kredita je smanjen u posmatranom tromjesečju te po danima kašnjenja iznosi 3,3 odsto, dok je u prvom kvartalu prošle godine iznosio 3,5 odsto.

“U prvom kvartalu smo, pored rasta svih pokazatelja poslovanja, nastavili i sa ulaganjem u hartije od vrijednosti, tako da je naš portfolio hartija porastao za 11,2 odsto i iznosi 116 miliona eura”, podsjeća Esad Zaimović, glavni izvršni direktor Hipotekarne banke.

Hipotekarna banka će i ove godine nastaviti strategiju širenja poslovne mreže, u planu je otvaranje novih filijala, jedne u kompleksu Portonovi u Kumboru i druge na Žabljaku. Ističe i da će banka nastaviti ulaganja u nove tehnologije, tako da klijenti uskoro mogu očekivati nove proizvode koji će olakšati komunikaciju sa bankom.

Podsjećamo da je Hipotekarna banka prošle nedjelje u Sarajevu dobila nagradu EBRD kao najaktivnija banka u Crnoj Gori u programu TFP, čime je već tri godine za redom prepoznata od strane međunarodnih bankarskih institucija kao banka koja je na poseban način posvećena promociji trgovine u Crnoj Gori i regionu, kao i doprinosu i podsticaju međunarodnog poslovanja.

Izvor: CDM