GOLANSKA VISORAVAN

Netanjahu potvrdio vojni udar na Siriju

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, potvrdio je da je Izrael izveo vojni udar na sirijski dio Golanske visoravni u ponedeljak.Time je nastavio da odstupa od ranije izraelske politike neizjašnjavanja o aktivnostima u toj susjednoj zemlji.

“Mi svo vrijeme radimo da blokiramo Iran. Djelujemo svaki dan protiv Irana i njegovih napora da se učvrsti u regionu”, rekao je sinoć Netanjahu, prije nego što je otputovao u Poljsku, na konferenciju usredsređenu na aktivnosti Teherana na Bliskom istoku, prenose izraelski mediji.

Sirijski državni mediji su izvjestili u ponedeljak uveče, da je Izrael granatirao mete u napuštenom sirijskom gradu Kuneitra. Novinska agencija SANA javila je da su izraelski tenkovi ciljali napuštenu bolnicu u tom gradu i obližnju osmatračnicu.

Kuneitra se nalazi tik uz granicu na Golanskoj visoravni u demilitarizovanoj zoni između dvije zemlje.

Izraelska vojska, na te izvještaje, nije odmah odgovorila, a SANA je navela da je pričinjena materijalna šteta, ali da žrtava nije bilo.

Izraelski vojni izvještači su rekli, da su meta bili pripadnici šiitske milicije, koja ima podršku Irana, a koji pokušavaju da osnuju bazu kraj granice Izraela. Granatiranje je takođe imalo za cilj da posluži kao upozorenje Siriji i iranskim saveznicima, da Izrael neće tolerisati napore Teherana da uspostavi trajno vojno prisustvo na sirijskom dijelu Golana.

Izrael se ranije uzdržavao od komentarisanja vojnih aktivnosti protiv Irana u Siriji. Tokom nekoliko posljednjih mjeseci odustalo se od takve politike i izraelska vojska i političari govore o operacijama u Siriji.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha, kako bi spriječio krijumčarenje oružja za libanski ekstremistički Hazbolah i kako bi držao snage koje podržava Iran dalje od svoje granice.

U ponedeljak, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, rekao da se izraelski udari u Siriji ne mogu opravdati.

Izvor: B92