Netanjahu potvrdio vojni udar na Siriju

GOLANSKA VISORAVAN

Netanjahu potvrdio vojni udar na Siriju

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, potvrdio je da je Izrael izveo vojni udar na sirijski dio Golanske visoravni u ponedeljak.Time je nastavio da odstupa od ranije izraelske politike neizjašnjavanja o aktivnostima u toj susjednoj zemlji.

„Mi svo vrijeme radimo da blokiramo Iran. Djelujemo svaki dan protiv Irana i njegovih napora da se učvrsti u regionu“, rekao je sinoć Netanjahu, prije nego što je otputovao u Poljsku, na konferenciju usredsređenu na aktivnosti Teherana na Bliskom istoku, prenose izraelski mediji.

Sirijski državni mediji su izvjestili u ponedeljak uveče, da je Izrael granatirao mete u napuštenom sirijskom gradu Kuneitra. Novinska agencija SANA javila je da su izraelski tenkovi ciljali napuštenu bolnicu u tom gradu i obližnju osmatračnicu.

Kuneitra se nalazi tik uz granicu na Golanskoj visoravni u demilitarizovanoj zoni između dvije zemlje.

Izraelska vojska, na te izvještaje, nije odmah odgovorila, a SANA je navela da je pričinjena materijalna šteta, ali da žrtava nije bilo.

Izraelski vojni izvještači su rekli, da su meta bili pripadnici šiitske milicije, koja ima podršku Irana, a koji pokušavaju da osnuju bazu kraj granice Izraela. Granatiranje je takođe imalo za cilj da posluži kao upozorenje Siriji i iranskim saveznicima, da Izrael neće tolerisati napore Teherana da uspostavi trajno vojno prisustvo na sirijskom dijelu Golana.

Izrael se ranije uzdržavao od komentarisanja vojnih aktivnosti protiv Irana u Siriji. Tokom nekoliko posljednjih mjeseci odustalo se od takve politike i izraelska vojska i političari govore o operacijama u Siriji.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha, kako bi spriječio krijumčarenje oružja za libanski ekstremistički Hazbolah i kako bi držao snage koje podržava Iran dalje od svoje granice.

U ponedeljak, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, rekao da se izraelski udari u Siriji ne mogu opravdati.

Izvor: B92

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor