Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je povodom jevrejske Nove 5779. godine poručio Jevrejima širom svijeta da iznad svih njihovih međusobnih razlika postoji veliko zajedništvo.

“Broj Jevreja u svijetu dostigao 14,7 miliona” (Foto: Beta/AP)

U kratkoj video poruci snimljenoj u njegovom kabinetu i emitovanoj sinoć, Netanjahu je podsjetio na dostignuća Izraela u posljednjim decenijama i istakao dokle se stiglo od holokausta u Drugom svjetskom ratu u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja.

Izraelski lider je izrazio vjeru u jevrejsku budućnost, naglasivši da je jevrejski narod ujedinjen ne samo zajedničkom prošlošću, već zajedničkom vatrenom podrškom i poštovanjem slobode, pluralizma i debatama.

Uz to je apelovao na Jevreje u svijetu da dođu u Izrael u posjetu i da ostanu.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin je povodom jevrejske Nove godine takodje apelovao na jedinstvo Jevreja i da misle na ono što dijele.

“Hajde da se osvrnemo na veze koje nas spajaju. Mi smo jedan narod sa zajedničkom istorijom i zajedničkom budućnošću. Mi dijelimo posvećenost budućnosti jevrejskog naroda bez obzira na naše razlike. Dijelimo posvećenost boljem svijetu i obavezu da ga stvorimo”, rekao je Rivlin.

Uoči Nove godine izraelski mediji su objavili da je broj Jevreja u svijetu dostigao 14,7 miliona.

U Izraelu ih živi 6,6 miliona, 45 odsto od ukupnog broja.

Van Izraela najviše Jevreja živi u SAD – 5,7 miliona.

Broj onih koji mogu da dosele u Izrael na osnovu Zakona o povratku je znatno veći – 23,5 miliona i obuhvata sve one koji imaju najmanje jednu baku ili djeda Jevreja, u braku su sa Jevrejinom ili su primili judaizam, navode izraelski mediji.