Povodom obostano oštrih kritika koje su uputili Predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša i predstavnici sindikata doktora medicine otvorenim pismom oglasio se dr Adnan Striković,koje prenosimo integralno,                                                                                                                                                                                                                        Otvoreno pismo rukovodstvu SDMCG i LjKCG

Ponosim se što sam dio Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG), a vjerujem da se slično osjećaju i ostali njegovi članovi. Jednako sam ponosan na činjenicu što sam od strane većine kolega iz Doma zdravlja u Bijelom Polju predložen za delegata  u Skupštini ljekarske komore Crne Gore (LjK).  Prvo djelovanjem SDM, a zatim izborom dr Mugoše za predsjednika  LjK ponos je postajao sve jači. Ove dvije institucije su nagovijestile moguću revitalizaciju našeg zdravstvenog sistema i ne manje značajno, postavljenje doktora na društveni pijedestal, mjesto koje im po obrazovanju i uzvišenosti profesije pripada.

 

Mnogo toga su kolege iz ove dvije organizacije započele, za kratko vrijeme mnogo i uradile. Mnogo energije, entuzijazma, hrabrosti i časti sam vidio kod tih ljudi. Mnogo iskrene želje ali i znanja da stvari uvedu u red.

Međutim, kako u životu obično biva, makar samo jedan loš potez, jedna do kraja neosmišljena izjava, je u stanju da sve dobro poništi i otvori prostor zluradima. Ono što sam čuo i pročitao posljednjih par dana djeluje kao otrežnjenje, vraćanje u sumornu crnogorsku stvarnost. Po ko zna koji put dokazujemo da nemamo neophodnog unutrašnjeg jedinstva da naše zdravstvo pomjerimo sa evropskog dna na kojem se nalazi. Ovdje vas neću pitati šta se desilo. Odgovor ću zatražiti na organima, daleko od javnosti. Nema potrebe da građane opterećujemo i našim problemima, dosta im je njihove muke, između ostalog i sa nama.

Nesporazume moramo pokušavati rješavati prvo u krugu esnafa, a samo izuzetno djelovati i drugačije. Medijska prepucavanja nisu ili ne bi trebala biti ono po čemu će građani prepoznavati doktore. Zar ćemo se početi međusobno optuživati? Zar smo zaboravili da smo se složili ko su krivci za stanju u zdravstvenom sistemu? Zar ćemo nasladiti sve one kojima smo se zajedno suprostavljali i pobijedili ih?

Apelujem na rukovodstvo obje organizacije SDM i LjK, da održe hitne sastanke i opet nađu kopču zajedničkog djelovanja, a to bi svakako moralo biti unapređenje uslova rada, kvaliteta zdravstvenih usluga i na poslijetku unapređenje standarda doktora. Ako se nastavi po “crnogorskom” obrascu ubrzo će ponos koji su osjećali vaši članovi biti zamijenjen osjećajem stida i iznevjerenosti.

 

Srdačno vaš,

Mr sc. Striković dr Adnan