Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković čestitao je novinarima i ostalim medijskim radnicima 23. januar – Dan novinara Crne Gore, naglasivši da država ne smije da prihvati bilo kakav pritisak i napade na novinare.

Na dan izlaska prvog broja lista Crnogorac, on je podsjetio na značaj koji mediji imaju u ostvarivanju ljudskih  prava i sloboda, unapređenju vladavine prava i ostalih važnih činilaca društava razvijenih demokratija.

“Za dostizanje ovih ciljeva neophodna je snažna posvećenost države da u kontinuitetu podržava i promoviše medijske slobode kao i unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja. Tu se jasno, prije svega, misli na apsolutnu neprihvatljivost pritisaka i napada na novinare i opredijeljenost da se do kraja istraže svi dosadašnji slučajevi”, istakao je Baković.

On je kazao da bilo koje ograničavanje slobode medija ne ugrožava samo novinare već i samo društvo i zajednicu u cjelini.

“Takođe, ne smiju biti zanemareni ni ostali problemi i otvorena pitanja na koje ukazuju strukovni sindikati i udruženja, a koji obuhvataju poboljšanje radno-pravnog statusa i socio-ekonomskog položaja, u najširem smislu. Sa druge strane, javnost očekuje dosljedno poštovanje etičkih standarda i unapređenje kvaliteta medijskih sadržaja”, zaključuje se u saopštenju.